poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Artykuły sponsorowane

Cukrzyca na co dzień - jakie produkty cukrzyk może spożywać bez obaw?

Dodano: 1 lutego 2016, 02:00
Autor: Promocja

Cukrzyca to ciężka choroba, na której przebieg ogromny wpływ ma dieta. Jeśli dowiedziałaś się, że masz cukrzycę, powinnaś więc dokładnie zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi jadłospisu. Po jakie produkty możesz sięgać na co dzień?

Podstawowe informacje na temat diety dla cukrzyca

Pierwszym pojęciem, które powinnaś sobie przyswoić, jest indeks glikemiczny - w skrócie określa on, jak zwiększa się stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego artykułu. Im wyższy dany produkt ma indeks, tym rzadziej powinnaś po niego sięgać. O tym, czy dany przysmak należy do grupy produktów o niskim, średnim czy wysokim IG, dowiesz się z tabel. Wśród tych o najniższym wskaźniku znajdują się gotowany groch, ciecierzyca, jogurt naturalny, ale też niektóre owoce, w tym wiśnie i grejpfruty. Wbrew pozorom masz spory wybór artykułów spożywczych, idealnych dla cukrzyków.

Cukrzycowe menu - jak je układać?

Nie tylko dobór artykułów ma duże znaczenie w diecie cukrzyka. Przygotowując posiłki, koniecznie pamiętaj, że powinny znaleźć się w nich zarówno węglowodany złożone, jak i błonnik pokarmowy, białka i tłuszcze. Skąd taka kompozycja składników odżywczych? Otóż produkty z tych grup powoli zwiększają poziom glukozy we krwi i dlatego stanowią bezpieczną bazę diety dla cukrzyków. Każdego dnia wkomponuj więc w jadłospis razowy makaron i pieczywo, pokochaj kasze i ryż. Każdy posiłek wzbogać o warzywa, nie unikaj też roślin strączkowych i owoców, jeśli nie mają zbyt wysokiego IG. Chudy ser, jogurt i niskotłuszczowe mleko będą zaś na pewno fantastycznym źródłem białka i wapnia. W ciągu tygodnia powinnaś znaleźć w menu miejsce dla jaj (całych lub samych białek), chudego drobiu oraz wędlin drobiowych, delikatnej cielęciny i ryb. Po wołowinę i wieprzowinę sięgaj już natomiast rzadziej. Z tłuszczów najlepsze będą oleje roślinne.

Produkty do zadań specjalnych

Współcześnie cukrzycy mają znacznie ułatwione zadanie, dzięki dużemu wyborowi zdrowej, ekologicznej żywności, przeznaczonej dla osób, którym schorzenia nakazują stosowanie określonych diet. Dla wielu chorych ogromnym wyrzeczeniem okazuje się odstawienie kremów, ciast, tortów, słodyczy i czekolady, po które cukrzyk może sięgać maksymalnie kilka razy w roku, a najlepiej, jeśli nie robi tego wcale. Coraz więcej sklepów proponuje więc wafle, ciastka, batoniki, dżemy i inne produkty, które bez obaw mogą konsumować chore na cukrzycę osoby. Robiąc zakupy, warto rozważyć wybór słodzika, gdyż używanie cukru nie jest wskazane. Do słodzenia na zimno możesz używać np. sacharyny.

Kilka słów o przygotowywaniu posiłków

Technologie stosowane w kuchni również mają niebagatelne znaczenie w diecie cukrzycowej. Jeśli do tej pory lubiłaś smażyć w głębokim oleju - czas zmienić nawyki. Zamiast tego wybierz gotowanie, pieczenie albo duszenie - nie dodawaj jednak zbyt dużo tłuszczu. To, ile czasu gotujesz, ma wpływ na indeks glikemiczny produktów, na przykład makaron ugotowany al dente będzie dla ciebie zdrowszy niż rozgotowana papka. Postaraj się także nie rozgotowywać warzyw. Dobrym pomysłem jest też sięganie po owoce i warzywa w wersji na surowo. Ponadto, jeśli nadużywasz soli, postaraj się ją ograniczyć. Czym więc wzbogacać smak potraw? Najlepsze będą aromatyczne zioła w wersji świeżej lub suszonej: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn - z nimi stworzysz wyjątkowe potrawy!

Przestrzeganie zaleceń dietetycznych poprawi twoje samopoczucie i sprawi, że życie z cukrzycą stanie się dużo łatwiejsze!

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!