Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jadał ją Jan Kochanowski, jadał Mikołaj Rej

Chodzi o faramuszkę, polewkę z piwa, najstarszą zupę na Lubelszczyźnie.
Polacy od zawsze byli wielkimi miłośnikami, mięs, ryb i kasz. Na Lubelszczyźnie gospodynie do perfekcji opanowały wiele sposobów na potrawy z kasz. Gotowano z nich zawiesiste, smakowite polewki, jadano z mlekiem, prażono w piecu, kraszono słoniną, serem. Wreszcie podawano kasze z rozmaitymi sosami. Zamiłowanie Polaków do gryczanych smakołyków potwierdza przysłowie: Polak nie da sobie w kaszę dmuchać. Najstarsze polskie piwo było lekkie, jasne i bardzo musujące. Pito je z upodobaniem jak wodę mineralną. Piwo warzono w domu dla swoich potrzeb. W jednej z najstarszych polskich pieśni ludowych zapisano: Żebyś ty chmielu na tyczki nie lazł, nie robiłbyś ty z dzieweczek niewiast. Nic dziwnego, że pożywne polewki z piwa, spożywane na śniadanie robiły furorę. Z takich śniadaniowych przysmaków narodziła się najstarsza zupa na Lubelszczyźnie, zwana gramatką, albo faramuszką. Sławił ją w Lublinie Szymon Szymonowic. I Mikołaj Rej. Nic dziwnego, skoro uroki piwa sławił sam papież Klemens VIII, który przebywając w Polsce zasmakował w piwie i gdy zaniemógł jako papież wołał o Pivo di Varca. Zupy z piwa zaprawiano śmietaną i żółtkami, dodawano twaróg w kostkach, a nawet skwarki ze słoniny. Faramuszka to zupa bardzo prosta w wykonaniu, bardzo pożywna i niezwykle oryginalna. Składniki: 1 litr jasnego, lekkiego piwa 12 dag miękiszu z jasnego chleba żytniego łyżka świeżego masła pół łyżeczki mielonego kminku 8 dag cukru szczypta soli. Wykonanie: Do emaliowanego garnka wlewamy piwo, zagotowujemy z chlebem, dodając masło i przyprawy. Po zagotowaniu zupę przecieramy przez sito, wlewamy do glinianego dzbanka, dodajemy pół litra wrzątku i podajemy w glinianych naczyniach. Można dodać białego sera pokrojonego w kostkę.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama