Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Nasze Dobre Lubelskie: Smak prawdziwego chleba

Wiejski chleb razowy z Niedrzwicy Dużej to kolejny produkt zgłoszony w naszym plebiscycie. Smakuje jak prawdziwy chleb. A nie jak wyrób chlebopodobny.
Nasze Dobre Lubelskie: Smak prawdziwego chleba
Cieszymy się, że w czwartej edycji plebiscytu \"Nasze Dobre Lubelskie – Znak Jakości Dziennika Wschodniego” pojawiają się kolejne produkty, które są smaczne, zdrowe i bez konserwantów. Tak jest w wypadku chleba wiejskiego razowego produkowanego przez Gminną Spółdzielnię \"Samopomoc Chłopska” w Niedrzwicy Dużej. To chleb tradycyjny, bez konserwantów, produkowany na zakwasie. To, co sprzedaje się w sklepach, to w większości produkty chlebopodobne i bułkopodobne. Według Inspekcji Handlowej, aż 24 procent badanego pieczywa sprzedawanego w dużych sieciach handlowych nie spełnia norm. Informacje są przerażające. Dlatego tym bardziej warto sprawdzać, co siedzi w chlebie? Przy produkcji tradycyjnego chleba najważniejszy jest zakwas. Legenda mówi, że zakwas wynaleziono w Egipcie. Niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała sobie na pieczenie placków. Przestraszyła się, kiedy zobaczyła, że ciasto sfermentowało. W obawie, żeby nikt nie posądził ją o marnotrawstwo – upiekła placki. Podczas pieczenia zobaczyła, że niespodziewanie urosły. Tak powstał zakwas. Z pomocą zakwasu zaczyna się pieczenie chleba. Od słowa zaczyniać wzięło się słowo \"zaczyn”. W polskiej tradycji chleb darzono wielkim szacunkiem, każdy nowy bochenek zaczynano od przeżegnania. To był święty smak.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama