Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Doskonały żurek w chlebie na Wielkanoc i nie tylko

Żurek w chlebie to propozycja, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole! Sprawdź nasz niezawodny przepis i rozkoszuj się smakiem tradycyjnego żurku przygotowanego na zakwasie.

Żurek – wielkanocna tradycja w różnych rejonach Polski

Żurek to jedna z najstarszych, polskich zup, a przy tym wyjątkowo smaczna. Najczęściej przyrządzany jest w okresie wielkanocnym, z reguły wówczas serwowany jest w podpieczonym chlebku. Żurek bywa gotowany według rożnych receptur, zależnie od regionu Polski. Może też być podawany na wiele różnych sposobów, np. z jajkiem, ziemniakami, podsmażonym wędzonym boczkiem lub tylko z białą kiełbasą.

Przepis na pyszny żurek na zakwasie

A oto nasza wersja przepysznego, domowego żurku, który idealnie nada się na zbliżające Święta Wielkanocy!

Składniki na żurek w chlebie

  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • pół litra zakwasu (najlepszy jest tradycyjny z butelki),
  • 2 cebule,
  • 8 białych cienkich kiełbasek, ewentualnie 4 białe zwykłe,
  • 30 dag wędzonego boczku – opcjonalnie,
  • pół łyżeczki chrzanu,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5-6 ziemniaków – opcjonalnie,
  • 100 ml śmietany kremowej bądź śmietanki 18-procentowej – tradycyjnej do zupy,
  • 4 jajka ugotowane na twardo – doskonale sprawdzą się również przepiórcze, wówczas należy ugotować 8 sztuk,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • chlebki – najlepsze są specjalne do żurku. Można je zamówić nieco wcześniej, dostępne są prawie w każdej piekarni.

Sposób przygotowania żurku w chlebie

  1. Gotujemy wywar warzywny. Aby go zrobić wystarczy do garnka włożyć obrane: 4 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, pół pora, opcjonalnie można dodać liść kapusty. Wszystko to zalewamy 2,5 litrami wody i gotujemy przez 30-40 minut.
  2. Do wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  3. Białą kiełbasę zaparzamy, kroimy w plastry, podsmażamy i dodajemy do wywaru.
  4. Cebule kroimy w piórka, również podsmażamy, a następnie dodajemy do naszej zupy.
  5. Jeśli decydujemy się na wędzony boczek, to możemy go podsmażyć razem z cebulą. Oczywiście wcześniej należy go pokroić w drobną kostkę.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy chrzan – nie za dużo, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Na sam koniec wlewamy żurek, śmietankę i dodajemy majeranek.
  8. W międzyczasie możemy ugotować ziemniaki.
  9. W trakcie gotowania się zupy przygotowujemy chlebki. Najpierw odcinamy górę i wyjmujemy miąższ, np. łyżką stołową, a następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180°C na 8-10 min.
  10. Żurek podajemy w podpieczonym chlebku. Najpierw wkładamy trochę ziemniaków – według uznania, wlewamy zupę z białą kiełbasą, a na wierzch kładziemy kawałki jajka.

Tak podany żurek smakuje wyśmienicie, nie tylko za sprawą odpowiednio zbilansowanych składników, ale również dzięki chlebkowi, który doskonale wpływa na walory smakowe, jak również estetyczne.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama