Lebiodka pospolita, powszechnie znana jako oregano jest popularną przyprawą używaną do pizzy, sałatek oraz mięs.
Posiada wiele właściwości leczniczych. Stosuje się ją na kaszel oraz w leczeniu różnego typu infekcji. Roślina w swoim składzie posiada makro- i mikro-elementy, a także wielonasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości łagodzące infekcje dróg oddechowych.
Oregano stosuje się leczniczo w formie rośliny, a także olejku, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwpasożytnicze. Dodatkowo jest dobrym środkiem odkażającym, wykrztuśnym i żółciopędnym. Posiada także istotne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Niestety przyprawa ta jest obecnie najczęściej fałszowaną rośliną w Unii Europejskiej.
Laboratorium Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie przeprowadziło badania oregano napływającego do Polski. Jak czytamy w biuletynie, w wyniku badania ustalono, że sfałszowanych było nawet 98 % paczek produktu. Podróbki pochodziły z Azji i Afryki, najczęściej z Turcji i Egiptu.
Wyniki badania wskazują, że oregano najczęściej fałszowane jest takimi przyprawami jak: liść laurowy, czystek, majeranek czy liść oliwki.
Eksperci wskazują, że oryginał powinien mieć gorzki smak i ziołowo-korzenny zapach. O podróbce może świadczyć również jej zaskakująco niska cena. Dlatego powinniśmy unikać zakupu oregano od niesprawdzonych firm.













