Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Bez sodziaków kaczka bez szans. Bitwa Regionów w Szczebrzeszynie

12 Kół Gospodyń Wiejskich wzięło udział w powiatowych eliminacjach do Bitwy Regionów, które w niedzielę odbyły się w Szczebrzeszynie. Zwyciężyło KGW Niedzieliska, którego przedstawicielki przygotowały przepyszną kaczkę po zamojsku.
Bez sodziaków kaczka bez szans. Bitwa Regionów w Szczebrzeszynie

Autor: Katarzyna Nastaj

Dwanaście dań, każde wyjątkowe i niepowtarzalne. Zupa z pokrzyw, kaczka po zamojsku, roladki schabowe, pierogi tarte, forszmak oraz gołąbki z kaszą pęczak - to tylko niektóre z nich.

Największe uznanie komisji konkursowej zdobyła kaczka po zamojsku ze sodziakami (nazwa od sody - czytaj niżej) i sosem śliwkowym przygotowana przez KGW Niedzieliska. Drugie miejsce dla KGW Malinowy Zakątek z Kąt za gołąbki z kaszą pęczak i sosem grzybowym, a trzecie dla KGW Potok Górny za danie o tajemniczej nazwie: tłuścioszek potocki czyli świeżonka podana w chlebku.
 
Marcin Sikora, prezes Koła Gospodyń Wiejskich Niedzieliska zdradził, dlaczego kaczka po zamojsku ze sodziakami i sosem śliwkowym skradła kubki smakowe jury.

– To tradycyjna potrawa związana mocno z Ziemią Zamojską i Roztoczem. To kaczka faszerowana mięsem z kaczki. Nie można do niej dodać mięsa wieprzowego ani żadnego innego, oprócz kaczki. Do tego panie przygotowały sodziaki, czyli placki regionalne na kwaśnym mleku z dodatkiem sody, cukru i jajek. Do kaczki dodany był sos na bazie z pieczonej kaczki. Do tego został przygotowany wykwintny sos śliwkowy z miodem gryczanym z dodatkiem czerwonego wina. Całość nasze panie okrasiły olejem rzepakowym, regionalnym z Roztocza – tłumaczył Sikora.

– Tłuścioszek Potocki czyli świeżonka podana w chlebku. Dawniej podczas uboju świni robiło się świeżonkę. To podgardle, wątróbka, cebulka i czosnek. Smażone na oleju, a podaje się z ogóreczkiem – mówiła pani Monika z KGW Potok Górny, któremu przypadło trzecie miejsce.

– W tym roku dania były różnorodne, od jarskich po mięsne - podkreśla Grzegorz Barwiński, przewodniczący komisji konkursu Bitwa regionów. – Oceniane były pod względem wizualnym, smakowym oraz wykonania z produktów regionalnych.Były dania, które mnie zaskoczyły np. kapusta ze szczawiu podana z tłuczonymi ziemniaczkami i warzywami oraz żeberkiem – dodaje.
 
Bitwie Regionów patronował lubelski Oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
 
– Zależy nam na promowaniu zdrowej polskiej żywności, wyrabianiu nawyków konsumenckich – mówi Zenon Rodzik, zastępca dyrektora KOWR w Lublinie i dodaje, że komisja konkursowa miała trudne zadanie.
– Udało się jednak wybrać te trzy najlepsze potrawy. Zwycięzcy niedzielnych eliminacji pojadą w malownicze miejsce do Janowa Podlaskiego, gdzie odbędzie się półfinał - dodaje dyr. Rodzik.
 
Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. 

Półfinał regionalny odbędzie się 10 sierpnia podczas 46. Pokazu Narodowego Koni Arabskich w Janowie Podlaskim.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama