W tym roku regionalne etapy konkursu odbyły się już w 10 z 12 zaplanowanych miejsc. W ten weekend półfinały odbędą się w Kraśniku i powiecie parczewskim, gdzie gospodynie zaprezentują swoje dania. Wielki finał będzie miał miejsce w Janowie Podlaskim, jako część święta konia arabskiego Pride of Poland.
Zenon Rodzik – z-ca dyrektora lubelskiego oddziału KOWR podkreśla, że konkurs ma na celu nie tylko rywalizację, ale również promowanie zdrowych nawyków żywieniowych. "Promujemy polskie, nieprzetworzone produkty, głównie w 70-75%. Te proste, wyjątkowo smaczne dania trzeba po prostu posmakować" - mówi Rodzik.
Lubelszczyzna może pochwalić się sukcesami w tym konkursie. W ubiegłym roku Koło Gospodyń Wiejskich w Kudrach zajęło drugie miejsce, przygotowując udziec z indyka z wronimi uszami i kapustą kiszoną, faszerowany, pieczony pod pierzyną z masła, podany z gamzą ziemniaczaną i kiszonym ogórkiem.
Rodzik zauważa również, że takie wydarzenia sprzyjają integracji społeczności lokalnych. "W naszym województwie do "Bitwy regionów" w tym roku zgłosiły się 263 koła.
Zapraszamy do obejrzenia rozmowy













Komentarze