Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Bitwa Regionów: Święto polskiej kuchni

Bitwa Regionów, organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, to część większej akcji "Kupuj świadomie", mającej na celu promowanie polskich, nieprzetworzonych produktów. Konkurs ten angażuje Koła Gospodyń Wiejskich, które prezentują swoje kulinarne umiejętności, przygotowując tradycyjne, regionalne potrawy.
Bitwa Regionów: Święto polskiej kuchni
Zenon Rodzik

W tym roku regionalne etapy konkursu odbyły się już w 10 z 12 zaplanowanych miejsc. W ten weekend półfinały odbędą się w Kraśniku i powiecie parczewskim, gdzie gospodynie zaprezentują swoje dania. Wielki finał będzie miał miejsce w Janowie Podlaskim, jako część święta konia arabskiego Pride of Poland.

Zenon Rodzik – z-ca dyrektora lubelskiego oddziału KOWR podkreśla, że konkurs ma na celu nie tylko rywalizację, ale również promowanie zdrowych nawyków żywieniowych. "Promujemy polskie, nieprzetworzone produkty, głównie w 70-75%. Te proste, wyjątkowo smaczne dania trzeba po prostu posmakować" - mówi Rodzik.

 Lubelszczyzna może pochwalić się sukcesami w tym konkursie. W ubiegłym roku Koło Gospodyń Wiejskich w Kudrach zajęło drugie miejsce, przygotowując udziec z indyka z wronimi uszami i kapustą kiszoną, faszerowany, pieczony pod pierzyną z masła, podany z gamzą ziemniaczaną i kiszonym ogórkiem.

Rodzik zauważa również, że takie wydarzenia sprzyjają integracji społeczności lokalnych. "W naszym województwie do "Bitwy regionów" w tym roku zgłosiły się 263 koła.

 Zapraszamy do obejrzenia rozmowy


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama