Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Kaczka po zamojsku w finale

W Janowie Podlaskim odbył się półfinał regionalny ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Bitwa Regionów". W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 12 kół gospodyń wiejskich. Zwyciężyło KGW Niedzieliska, którego przedstawicielki przygotowały kaczkę po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym.
Kaczka po zamojsku w finale
Dwanaście dań, każde wyjątkowe i niepowtarzalne: medaliony z dzika po myśliwsku podane na placuszkach ziemniaczanych z czerwoną surówką, szynka gotowana na sianie ze staropolską musztardą wiśniową, tuszonyj wepryk z hryczanykami, bumby kartoflane, kaczka po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowy, pieczony indyk inspirowany kuchnią Gerliczów czy soczewiaki to tylko niektóre z nich.
Największe uznanie komisji konkursowej zdobyła kaczka po zamojsku ze sodziakami (nazwa od sody - czytaj niżej) i sosem śliwkowym przygotowana przez KGW Niedzieliska. To właśnie to danie będzie reprezentować nasz region w wielkim krajowym finale.
 
– To tradycyjna potrawa związana mocno z Ziemią Zamojską i Roztoczem. To kaczka faszerowana mięsem z kaczki. Nie można do niej dodać mięsa wieprzowego ani żadnego innego, oprócz kaczki. Do tego panie przygotowały sodziaki, czyli placki regionalne na kwaśnym mleku z dodatkiem sody, cukru i jajek. Do kaczki dodany był sos na bazie z pieczonej kaczki. Do tego został przygotowany wykwintny sos śliwkowy z miodem gryczanym z dodatkiem czerwonego wina. Całość nasze panie okrasiły olejem rzepakowym, regionalnym z Roztocza – tłumaczył Marcin Sikora, prezes Koła Gospodyń Wiejskich Niedzieliska.
 
Drugie miejsce zajęło KGW „Górzanie” z Przedmieścia Góry serwując komisji konkursowej medaliony z dzika po myśliwsku podane na placuszkach ziemniaczanych z czerwoną surówką, a III miejsce KGW z Gołębia – Bumby kartoflane.
 
W Janowskim etapie konkursu wzięły udział koła gospodyń wiejskich z terenu województwa lubelskiego wyłonione w etapach powiatowych przez poszczególne powiaty. 
 
"Bitwa Regionów” jest konkursem kulinarnym, którego celem jest promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Panie przygotowały regionalne potrawy w oparciu o własną recepturę i regionalne produkty.
 
Wydarzenie odbyło się podczas „Dni Konia Arabskiego 2024” jako impreza towarzysząca będąca zwieńczeniem rywalizacji KGW w I etapie konkursu w województwie lubelskim.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama