Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Przepis na makaron z pastą pistacjową

Pistacje to teraz najmodniejszy produkt w kuchni. Mogą być nie tylko chrupiącą przekąską, ale także bazą do wielu potraw na słodko i na wytrawnie. Kucharz i restaurator Jerzy Wójcik pokazuje nam jak wykorzystać pastę pistacjową w kuchni.
Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Przepis na makaron z pastą pistacjową

Autor: IS

Pistacje uważane są za jedne z najzdrowszych orzechów dostępnych na rynku. A dlaczego? Są bombą witaminową, zawierają w sobie witaminy C, E oraz B6. Są źródłem potasu, cynku, fosforu oraz kwasu foliowego. Wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w trawieniu, zawierają zdrowe kwasy Omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz białko i wapń, potrzebne w zdrowym funkcjonowaniu mięśni i kości. Badania wykazały, że pistacje mają pozytywny wpływ na leczenie i zapobieganie otyłości, cukrzycy typu 2 i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Należy jednak uważać ile ich się je – 100 gram pistacji zawiera ponad 600 kalorii.

Mają szerokie zastosowanie w kuchni – od cukiernictwa po potrawy wytrawne. Sami w domu możemy przygotować pyszną pastę pistacjową, która posłuży nam za bazę w wielu daniach.

>> Domowa pasta pistacjowa - zrób ją sam w domu <<

Przygotowanie pasty pistacjowej jest bardzo proste – potrzebujemy pistacji, pestek dyni, orzechów nerkowca oraz jakiegoś oleju. Orzechy mielimy (według własnych preferencji, może być to gładki pył lub trochę grubszą konsystencję) po czym dodajemy olej – nasz gość Jerzy Wójcik, kucharz i restaurator poleca olej rzepakowy, ponieważ jest uniwersalny i nie zabije smaku pistacji.

W najbliższym odcinku „Dziennika ze smakiem” będzie można poznać przepis na włoski makaron z pastą pistacjową oraz cukinią i pomidorkami. Do przygotowania potrawy będą nam potrzebne:

  • Makaron
  • Cukinia
  • Cebula
  • Parmigiano reggiano
  • Śmietanka
  • Pasta pistacjowa
  • Pomidorki koktajlowe
  • Bazylia
  • Sól, pieprz
  • Limonka

Pełen przepis na makaron z pastą pistacjową najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem”. Warto oglądać uważnie, ponieważ w filmie pojawia się pytanie konkursowe. Do wygrania nagrody ufundowane przez firmę FoodWell. Poprzednie odcinki dziennika ze smakiem dostępne na naszym kanale YouTube. Premierowe odcinki co sobotę o godzinie 11.


Podziel się
Oceń

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama

WIDEO

Reklama