Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepis na zupę z pokrzywy. Pyszna i zdrowa moc ziół

Pokrzywa – w dzieciństwie nasz największy wróg. Jak się okazuje, pokrzywa, podobnie jak inne zioła ma wiele właściwości zdrowotnych.
Przepis na zupę z pokrzywy. Pyszna i zdrowa moc ziół

Przez wielu uważana jest za chwast, bo rośnie praktycznie wszędzie, a tak naprawdę jest bardzo zdrowa i powinna co jakiś czas gościć w naszej diecie. Pokrzywa posiada właściwości antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwreumatoidalne, antyoksydacyjne, wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz reguluje poziom cukru w naszym organizmie. Dodatkowo pozytywnie działa na włosy, skórę i paznokcie.

O istnieniu zupy pokrzywowej przypominała znana autorka książek kulinarnych i propagatorka kuchni regionalnej Hanna Szymanderska. Teraz, gdy jej już z nami nie ma, panie z Fajsławic kultywują tę tradycję i propagują zupę pokrzywową.

W kolejnym odcinku „Dziennika ze smakiem” odtworzymy te smaki i wraz ze znawczyniami ziół ugotujemy zupę pokrzywową oraz porozmawiamy o właściwościach zdrowotnych ziół.

Zupa pokrzywowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie różni się niczym innym od znanej nam ogórkowej, pomidorowej czy szczawiowej. Plusem jest także to, że jeśli pomyślimy o tym wcześniej, możemy przygotowywać ją przez cały rok. Podtrzymujące tradycję gotowania zupy pokrzywowej panie z Fajsławic polecają do jej ugotowania, młode pędy pokrzyw, które można później zamrozić.

Przepis na zupę pokrzywową:

  • Woda
  • Ziemniaki
  • Seler
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Por
  • Cebula
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • Młode pędy pokrzywy
  • Masło
  • Śmietana
  • Sól, pieprz

Na początku bierzemy się za przygotowanie bazy do zupy, czyli bulionu warzywnego. Do garnka z wodą wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz oraz włoszczyznę i gotujemy do czasu aż powstanie nam aromatyczny bulion.

W tym czasie na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, a gdy już się zeszkli dodajemy liście pokrzywy. Razem podsmażamy by oddały aromat i później dodajemy do bulionu. Gotujemy przez jakiś czas i na sam koniec zabielamy śmietaną.

Pełen przepis na zupę pokrzywową oraz rozmowa o właściwościach zdrowotnych ziół już w sobotnim odcinku „Dziennika ze smakiem” na naszej stronie internetowej i kanale w serwisie YouTube. Warto oglądać uważnie, ponieważ w filmie pojawia się pytanie konkursowe.


Podziel się
Oceń

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama