Jako pierwsza mleczarnia w Polsce, SM Ryki wdraża technologię UV do oczyszczania solanki – narzędzie, które nie tylko wpłynie na poprawę jakości produktów, ale także przyczyni się do ograniczenia śladu środowiskowego produkcji.
Czym jest nowoczesne oczyszczanie solanki?
Solanka odgrywa kluczową rolę w produkcji serów – to w niej sery są solone po formowaniu i prasowaniu. Dotychczas w SM Ryki stosowano metodę mikrofiltracji, która skutecznie oczyszczała płyn, ale jednocześnie wymagała dużego nakładu energii i wody. Teraz mleczarnia przechodzi na nowoczesną technologię UV opracowaną przez duńską firmę Lyras. Urządzenie trafi do zakładu w listopadzie 2025 roku.
Technologia UV, zwana raslyzacją, pozwala na skuteczne oczyszczanie solanki bez konieczności stosowania energochłonnych procesów, takich jak pasteryzacja czy mikrofiltracja. W efekcie zużycie energii spada nawet o 90% – z 12–16 kWh/m³ do zaledwie 1–2 kWh/m³. Co więcej, zużycie wody w procesach czyszczenia spada z 200 litrów na cykl do zaledwie 30–50 litrów.

Nowa metoda pozwala na uzyskanie najwyższej jakości sanitarnej solanki bez negatywnego wpływu na jej właściwości fizykochemiczne. Oznacza to, że smak i konsystencja serów pozostaną na najwyższym poziomie, a jednocześnie ograniczona zostanie emisja CO2 – w skali roku oszczędności mogą sięgnąć kilkuset ton tego gazu cieplarnianego.
– Raslyzacja pozwoli nam na uzyskanie wysokiej jakości sanitarnej bez strat energetycznych i bez wpływu na właściwości solanki – podkreśla Agnieszka Kotlarz-Golak, główny serowar w SM Ryki. – Dotychczasowa mikrofiltracja była skuteczna, ale jej eksploatacja wiązała się z wysokimi kosztami i dużym zużyciem energii. Technologia UV to krok w stronę bardziej ekologicznej i efektywnej produkcji.

SM Ryki od prawie stu lat łączy tradycję z nowoczesnością. Mleczarnia słynie z serów wysokiej jakości, które powstają z mleka dostarczanego przez lokalnych dostawców. Co ważne, zakład nie stosuje chlorku wapnia jako stabilizatora, a wszystkie procesy są rygorystycznie kontrolowane przez akredytowane laboratorium.
– Nie mówimy o zmianach w przyszłości – one dzieją się dziś – podsumowuje Michał Wardal, prezes SM Ryki. – Z dumą podejmujemy decyzje, które mają realny wpływ na środowisko, lokalne społeczności i jakość produktów, które trafiają na polskie stoły.
Wprowadzenie innowacyjnej technologii UV to nie tylko ukłon w stronę ekologii, ale również zwiększenie konkurencyjności firmy na rynku mleczarskim. SM Ryki kolejny raz pokazuje, że można łączyć tradycję z nowoczesnością, dbając przy tym o środowisko i najwyższą jakość swoich wyrobów.












