Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Co podać na niedzielny obiad? Mamy kilka propozycji

Jeśli zastanawiacie się, co dobrego zaserwować rodzinie na niedzielny obiad, nie musicie już główkować. Oto kilka podpowiedzi. Skorzystajcie z tych sprawdzonych przepisów.
Co podać na niedzielny obiad? Mamy kilka propozycji

Zupa: gulaszowa

SKŁADNIKI: 40 dag wołowiny, 2 cebule, 3 papryki, 2-3 łyżki oleju, 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku, 1 ząbek czosnku, dużo salami.

WYKONANIE: cebulę drobno pokroić. Mięso zmielić. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć, przykryć i dusić, aż będzie miękka i złota. Garnek zdjąć z ognia, posypać cebulę słodką papryką, wymieszać. Zwiększyć płomień, wrzucić mięso i mieszając obsmażyć. Posolić, trochę popieprzyć, znów zmniejszyć płomień i dusić mięso pod przykryciem we własnym sosie, podlewając odrobinką wody, gdyby robiło się go zbyt mało. Gdy mięso jest prawie miękkie, dolać tyle wody, ile chcemy mieć zupy i dorzucić paprykę, doprawić czosnkiem. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze potrawy, może dorzucić zieloną lub/i czerwoną czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki. Na finał zrobić zasmażkę z masła, oleju i odrobiny mąki. Do miseczek wkroić salami i zalać zupą.

Drugie: leczo

SKŁADNIKI: 1 dojrzała cukinia ( może być też kabaczek), 2 cebule, 1 kiełbaska, 15 dag wędzonego boczku, 1 kg pomidorów, 3 papryki, 5 pieczarek, sól, pieprz, oliwa.

WYKONANIE: cukinię obrać, wykroić pestki, pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Sparzyć pomidory, ściągnąć skórkę, wkroić do dużego garnka, dodać pokrojoną paprykę, pokrojone pieczarki. Po kilku minutach boczek z kiełbaską, cukinię. Doprawić według uznania. Jeśli leczo ma być ostre, dodać chili. Dusić pod przykryciem. Podawać z chlebem.

Lub chłopska świeżonka

Przepis na chłopską świeżonkę z restauracji „Pod Kogutem” w Poniatowej.

SKŁADNIKI: 20 dag szynki, 35 dag karczku, 35 dag podgardla, 15 dag wątróbki, 15 dag cebuli, sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy.

WYKONANIE: mięso pokroić w grubą kostkę, podsmażyć podgardle, dodać resztę mięska, podrumienić, dołożyć cebulkę i wątróbkę, doprawić, dusić około 45 min. Smacznego.

Deser: ciasto „Coś dobrego”

SKŁADNIKI: 7 jaj, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mąki, pół szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki maku, 2 łyżki kakao, kisiel wiśniowy.

WYKONANIE: białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żółtka, zmiksować, dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać pół szklanki suchego maku, do drugiej 2 łyżki mąki, do trzeciej 2 łyżki kakao, do czwartej 2 łyżki kisielu wiśniowego w proszku. Na środek blachy wykładać po 3 łyżki każdej porcji ciasta, zaczynając od maku, kończąc na kisielu. Ciasto upiec, przekroić na pół. Zrobić masę: 2 szklanki wody, 2 galaretki (zielone), pół litra śmietany, 1 „śnieżka”(śmietana w proszku). Ubić śmietanę ze „śnieżką”, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać, przełożyć ciasto. Z wierzchu polać ciasto polewą.

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama