Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Przedłużamy promocję BLACK FRIDAY - zapytaj o ofertę: reklama@dziennikwschodni.pl
Patronat Dziennika Wschodniego

Król karp w Dworze Anna

Już po raz 20. Dwór Anna stał się polska stolicą dań z ryb. Ogólnopolskie Dożynki Rybackie jak zwykle przyciągnęły tłumy gości i mnóstwo wystawców.
Król karp w Dworze Anna
Rybne smakołyki kusiły smakiem i wyglądem

Autor: DW

Państwo Anna i Kazimierz Gajkowie nie zwalniają tempa, bo Dożynki Rybackie Dworu Anna z roku na rok nabierają rozmachu.

Tegoroczną imprezę otworzył Jacek Czerniak, wiceminister rolnictwa, który podziękował gospodarzom za wytrwałość w organizowaniu wydarzenia, a wystawcom za przygotowanie licznych dań konkursowych z ryb.

Także Henryk Smolarz, poseł, a zarazem szef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, nawiązał do tradycji spożywania ryb w Polsce oraz sejmowych kuluarów związanych ze słynnym barem „za kratą”.

Następnie wicemarszałek województwa, Marek Wojciechowski, podziękował państwu Gajkom za trud co roku wkładany w organizację tak unikalnego wydarzenia, jakim są  dożynki rybackie.

My ze swej strony, jako redakcja Dziennika Wschodniego, uhonorowaliśmy pana Kazimierza okolicznościowym dyplomem. Po czym ruszyliśmy w stronę stoisk, aby degustować potrawy przygotowane przez szkoły, restauracje, Koła Gospodyń Wiejskich oraz gospodarstwa rybackie.

Było w czym wybierać i co degustować. Nam do gustu przypadł karp marynowany z opolskiej „Pustelni”. Posmakował nam karp, ale w sosie migdałowo–musztardowym przygotowany przez Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli, oraz paluch z nadzieniem -  a jakże – z karpia.

Na stoiskach nie zabrakło galarety z karpia, wszelkiego rodzaju ryb wędzonych, zup, babeczek, sushi. Były też pierogi wszelkiej maści, ciasta, w tym babka piaskowa w kształcie ryby, i wiele innych specjałów.

Jury, pod przewodnictwem Zofii Czernickiej, wybierające potrawę tegorocznych dożynek, miało zatem spory problem — konkurencja jest niezwykle mocna. Z pewnością doświadczenie Kurta Schellera, znanego szefa kuchni i członka jury, może okazać się bardzo przydatne.

Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat honorowy objęło Ministerstwo Rolnictwa, medialny – Dziennik Wschodni. 

 

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama