"Lublin to Dublin": Piwna premiera w Lublinie
"Lublin to Dublin to nazwa nowego piwa, które w piątek będzie miało swoją premierę w Lublinie. O trunku warzonym przy użyciu lubelskiego chmielu będzie można porozmawiać z jednym z jego twórców
- 12.03.2014 20:00

Recepturę opracowali wspólnie Ciarán Kelly z irlandzkiego browaru O'Hara's i Ziemowit Fałat z browaru kontraktowego Pinta (browar w Zawierciu).
- Chcieliśmy połączyć akcenty irlandzkie i polskie. Dlatego nowe piwo to będzie stout (popularny w Irlandii styl - dop. red.), do warzenia, którego użyliśmy płatków owsianych i polskiego chmielu m.in. lubelskiego - wyjaśnia Ziemowit Fałat, współtwórca Pinty. Lubelski chmiel jest na świecie nazywany po prostu "Lublin”. Stąd nazwa nowego piwa i jego premiera właśnie w naszym mieście.
"Lublin to Dublin” zostało uwarzone w Irlandii, w stylu "robust oatmeal stout” (krzepki/solidny stout owsiany). W skrócie możemy określić, je jako bardzo ciemne, palone, treściwe a jednocześnie gładkie. Ma 16 proc. ekstraktu i 6,5 proc. alkoholu.
Beczki z nowym piwem będą otwierane jednocześnie w Irlandii i w naszym kraju. Za granicą podczas IrishFest w Dublinie i w pubach w Polsce, m.in. w "U Fotografa" w Lublinie.
Na razie piwo będzie dostępne tylko w wersji beczkowej. Dopiero w maju Pinta planuje wypuszczenie "Lublin to Dublin” w butelkach. - Niestety, browar ma małe moce produkcyjne, dlatego nie mogliśmy na razie uwarzyć więcej piwa - wyjaśnia Fałat. Niewykluczone jednak, że piwo pojawi się jeszcze na rynku.
Wspólne warzenie polskiego i zagranicznego browaru to pierwsza taka inicjatywa w Polsce. - Szukamy inspiracji, nowych doświadczeń. To piękne, że możemy współpracować, a nie konkurować - mówi Ziemowit Fałat. W tym roku Pinta planuje więcej podobnych atrakcji dla piwowarów.
"Lublin to Dublin” będzie można spróbować już w piątek od godz. 20 w lubelskim pubie "U Fotografa” (ul. Rybna 11). O godz. 21.30 odbędzie się spotkanie z jego współtwórcą, Ziemowitem Fałatem.
Reklama












Komentarze