Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak przedłużyć życie choince

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez najbardziej pożądanego dzisiaj drzewka - choinki.
Każdy z nas chciałby jak najdłużej cieszyć się jej widokiem podczas zimowych wieczorów. Aby tak się stało, należy poznać potrzeby naszego świątecznego drzewka. W naszym poradniku podpowiadamy, jak należy postępować z drzewkiem ściętym, jak również z coraz popularniejszymi drzewkami w doniczkach, które po świętach lub na wiosnę możemy posadzić w ogrodzie. Zakup Kupując drzewko należy zwrócić uwagę na barwę igieł, kształt i długość czubka. Igły świeżo ściętej choinki są intensywnie zielone i błyszczące, giętkie, nie wypadają (możesz to sprawdzić podnosząc drzewko kilka centymetrów do góry i uderzając nim lekko o ziemię). Wszystko będzie zależało także od gatunku drzewka - najdłużej igły pozostaną na jodle, najkrócej na świerku. Gałązki choinki powinny być symetryczne, a czubek niezbyt długi - w przeciwnym razie może się wyginać pod ciężarem zawieszonej na nim ozdoby. Hartowanie Zanim wniesiemy do domu zakupione drzewko, trzeba je przystosować do nowego środowiska. Najlepiej zostawmy je na jeden dzień w chłodnym pomieszczeniu (może być to weranda bądź piwnica). Wprowadzenie do domu W mieszkaniu choinka nie powinna znajdować się blisko źródła ciepła (kaloryfera, grzejnika) - temperatura nie powinna być wyższa niż 20°C. Choinkę trzeba wstawić do pojemnika z wodą na około 10 cm głębokości. Należy pamiętać o regularnym uzupełnianiu wody. Bardzo dobrze będzie dla drzewka, jeśli ustawisz w jego pobliżu nawilżacz powietrza (możesz także spryskiwać gałązki - uwaga: przy wyłączonych lampkach!). Takie drzewko to zdecydowanie większy wydatek, jednak to... jedyny minus takiego zakupu. Przede wszystkim choinka ukorzeniona dłużej zagości w naszym domu, a wiosną będzie cieszyć oko w ogródku. Kiedy kupić? Najlepiej tydzień, ostatecznie kilka dni, przed świętami - w celu przygotowania jej do domowych warunków. Najpierw choinkę trzymamy w temperaturze około 5°C, później, przez 2-3 doby, w ok. 10°C. W mieszkaniu Temperatura w domu nie powinna przekraczać 20°C. Choinka umieszczona w doniczce, podobnie jak cięta, nie powinna znajdować się blisko źródła ciepła. Oczywiście, nie można zapomnieć o regularnym zraszaniu jej wodą i podlewaniu. (hap)

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama