Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pigwówka panieńska najlepsza w Polsce (wideo)

Trunek Adama Gąsiorowskiego z Lublina zdobył aż trzy nagrody podczas XII Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek.
Impreza zakończyła się w nocy z piątku na sobotę w Knajpie \"U Fryzjera” w Kazimierzu Dolnym. Na święto nalewek zjechali pasjonaci z całej Polski. Jury pod przewodnictwem Grzegorza Komendarka, kucharza i aktora z serialu \"Złotopolscy” uznało poziom konkursu za wysoki. - Przy ocenie osiemdziesiątej nalewki smaki i aromaty wprawdzie się mieszały, ale zwycięska pigwówka zostanie mi w pamięci na długo. Jak parę innych - mówi Grzegorz Komendarek. Pigwówka panieńska dostała Złote Nożyce Knajpy \"U Fryzjera” - Grand Prix turnieju, Nagrodę Artystów i Dziennikarzy oraz prestiżowego Anioła Kresowej Akademii Smaku. - Nalewka stała pięć lat i doczekała się nagrody - mówi dr Adam Gąsiorowski. Skąd nazwa trunku? - Jak dziewczyna nie wypiła, była panną, po wypiciu tej pigwówki panieństwo traciła - śmieje się autor najlepszej nalewki w Polsce. W składzie jury profesjonalnego byli: Grzegorz Komendarek, Andrzej Witusik, technolog z lubelskiego Polmosu i Piotr Fąfrowicz, malarz z Kazimierza. Nagrodę Artystów i Dziennikarzy przyznali pigwówce: grafik Stanisław Bałdyga, Ryszard Montusiewicz, redaktor naczelny Radia Lublin i Magdalena Bożko z Dziennika Wschodniego. 1 kg owoców pigwy pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i zasypać 1 kg cukru. Odstawić na trzy tygodnie. Zlać syrop i wymieszać z 2 litrami dobrej wódki. pozostałe owoce zmiksować, odcisnąć sok, dodać do nalewki razem z 1 laską wanilii. Odstawić na 6 miesięcy.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama