Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Ryba pustelnika

Przepis na bardzo smaczną rybę wziął się z klasztornej kuchni. Za wszystkie składniki do potrawy zapłaciliśmy 14.50 zł.
Żeby ją zrobić pojechaliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do pustelni zagubionej pod Zawieprzycami. Co potrzebujemy? Dwa filety rybne. My użyliśmy tuszek miruny. Ale karp według klasztornego przepisu też jest znakomity. Do ryby potrzebowaliśmy: dwóch dużych cebul, dwóch czerwonych papryk i pięciu cytryn. Oraz soli i pieprzu. Ponieważ na pustelni jest ubogo, zdecydowaliśmy się zrobić rybę w żeliwnym kociołku, który wiesza się nad ogniem. Idealny do zapiekanek, nadaje się także do ryb. Po rozmrożeniu filetów natarliśmy je solą z pieprzem. Ja obrałem cebulę i pokroiłem w plastry. Magda dokładnie wyszorowała cytryny. Zostały pokrojone w plastry. To samo uczyniliśmy z papryką. Garnek został wyszorowany piaskiem, wypłukany, natarty olejem. Na dnie ułożyliśmy cebulę. Na cebuli cytryny. Na cytrynach rybę. Na rybie czerwoną paprykę i cytryny. Magda narwała wiosennych kwiatków i doprawiła nimi rybę. Pustelnik, który nas przyjął – rozpalił ogień. Ustawiliśmy garnek pomiędzy polanami. Po kilku minutach po pustelni rozszedł się zapach papryki. Wtedy garnek został nakryty. Wystarczyło rybie 10 minut. Skromne i proste danie okazało się wielkim przysmakiem. Ryba pachniała papryką, cebula nadawała jej aromat, pieczone cytryny – wyjątkowy smak. Patent pustelnika okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam ten przepis na Wielkanoc. Żeliwny garnek zastępujecie żaroodpornym naczyniem, kominek piekarnikiem nastawionym na 180 stopni. Piecze się bardzo krótko. A oto kolejny przepis z klasztornej kuchni. Składniki: 1 kg ryby, łyżka mąki, 2 łyżki masła, 3 łyżki utartego chrzanu, pół szklanki śmietany, pół szklanki mleka, cytryna, sól i cukier do smaku. Wykonanie: Rybę posolić, lekko posypać mąką i ułożyć w rondlu ze stopionym tłuszczem. Posypać startym chrzanem i zalać mlekiem. Dusić pod przykryciem. Po kwadransie dodać śmietanę, sok z cytryny oraz sól i cukier do smaku. Podczas duszenia kilka razy potrząsnąć rondlem, aby ryba nie przywarła do dna. W każdy piątek w Radiu Lublin. Najpierw od 8 do 9 z Magdą Fijałkowską odbywamy kulinarne podróże. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone receptury, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama