Ryba pustelnika
Przepis na bardzo smaczną rybę wziął się z klasztornej kuchni. Za wszystkie składniki do potrawy zapłaciliśmy 14.50 zł.
- 21.03.2008 13:33
Żeby ją zrobić pojechaliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do pustelni zagubionej pod Zawieprzycami.
Co potrzebujemy?
Dwa filety rybne. My użyliśmy tuszek miruny. Ale karp według klasztornego przepisu też jest znakomity.
Do ryby potrzebowaliśmy: dwóch dużych cebul, dwóch czerwonych papryk i pięciu cytryn. Oraz soli i pieprzu.
Ponieważ na pustelni jest ubogo, zdecydowaliśmy się zrobić rybę w żeliwnym kociołku, który wiesza się nad ogniem. Idealny do zapiekanek, nadaje się także do ryb.
Po rozmrożeniu filetów natarliśmy je solą z pieprzem.
Ja obrałem cebulę i pokroiłem w plastry. Magda dokładnie wyszorowała cytryny. Zostały pokrojone w plastry. To samo uczyniliśmy z papryką. Garnek został wyszorowany piaskiem, wypłukany, natarty olejem. Na dnie ułożyliśmy cebulę. Na cebuli cytryny. Na cytrynach rybę. Na rybie czerwoną paprykę i cytryny. Magda narwała wiosennych kwiatków i doprawiła nimi rybę.
Pustelnik, który nas przyjął – rozpalił ogień. Ustawiliśmy garnek pomiędzy polanami. Po kilku minutach po pustelni rozszedł się zapach papryki. Wtedy garnek został nakryty. Wystarczyło rybie 10 minut.
Skromne i proste danie okazało się wielkim przysmakiem. Ryba pachniała papryką, cebula nadawała jej aromat, pieczone cytryny – wyjątkowy smak. Patent pustelnika okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam ten przepis na Wielkanoc. Żeliwny garnek zastępujecie żaroodpornym naczyniem, kominek piekarnikiem nastawionym na 180 stopni. Piecze się bardzo krótko.
A oto kolejny przepis z klasztornej kuchni.
Składniki:
1 kg ryby, łyżka mąki, 2 łyżki masła, 3 łyżki utartego chrzanu, pół szklanki śmietany, pół szklanki mleka, cytryna, sól i cukier do smaku.
Wykonanie:
Rybę posolić, lekko posypać mąką i ułożyć w rondlu ze stopionym tłuszczem. Posypać startym chrzanem i zalać mlekiem. Dusić pod przykryciem.
Po kwadransie dodać śmietanę, sok z cytryny oraz sól i cukier do smaku. Podczas duszenia kilka razy potrząsnąć rondlem, aby ryba nie przywarła do dna.
W każdy piątek w Radiu Lublin. Najpierw od 8 do 9 z Magdą Fijałkowską odbywamy kulinarne podróże. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone receptury, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl
Reklama













Komentarze