Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Polędwiczki w nalewce miodowej

To danie rodem ze staropolskiej kuchni
Nalewki były podporą staropolskiej kuchni. Najlepsze mięsa w nalewkach marynowano lub podlewano nimi dania na patelni. Żeby sprawdzić, jak jadano w polskich dworach, pojechaliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do Dworu Anna. Tam pod opieką mistrza Andrzeja Malinowskiego zrobiliśmy polędwiczki w nalewce miodowej. Danie godne królewskiego stołu. Składniki: 2 polędwiczki po 400 g, 3 czerwone cebule, 1 biała cebula, 200 g pieczarek, 150 g nalewki miodowej, 100 g miodu, 50 g migdałów, 2 świeże gruszki, 100 g rodzynek, 50 g płatków migdałowych, syrop cukrowy, olej, masło, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz. Wykonanie: Zaczęliśmy od zrobienia konfitury cebulowej. Najpierw musicie pokroić czerwoną cebulę na talarki, podsmażyć na oleju i maśle. Następnie dolać nalewki miodowej, doprawić solą z pieprzem i dosypać 3 łyżki rodzynek. Dusić kilkanaście minut. Drugi punkt to usmażenie polędwiczek. Należy pokroić je ukośnie na kawałki. Jak bagietkę. Następnie musicie obsmażyć je na oleju z masłem na rumiano. Nie wolno mięsa gwałtownie odrywać od patelni, bo zniszczy się strukturę mięsa. Po 5 minutach dodajecie 1 posiekaną białą cebulę, 3 roztarte ząbki czosnku, pokrojone pieczarki, płatki migdałów i namoczone rodzynki. Doprawiacie solą z pieprzem, podlewacie nalewką (w zamian może być koniak lub brandy) i podpalacie. Trzeci punkt to zrobienie gruszki. Najpierw trzeba ją pokroić na połówki, podlać wodą z cukrem i skropić nalewką. Następnie podlać miodem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Reszta już jest przyjemnością. Na talerzu układacie po 3 kawałki polędwicy z odrobiną sosu z duszenia, 2 połówki gruszki, łyżkę konfitury cebulowej. Podajecie z kieliszeczkiem nalewki miodowej. W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama