XIII Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych
Nalewka z czarnej porzeczki na miodzie jabłkowym Małgorzaty Żurek ze Świdnika wygrała turniej nalewek kresowych w Dworze Anna.
- 04.05.2008 19:23
Drugie miejsce zajęła nalewka na owocach pigwowca Mirosławy Rdułtowskiej z Lublina. Trzecie - z owoców cytryńca chińskiego Danuty Niżyńskiej z Warszawy.
Zdobywczyni pierwszego miejsca dostała także Anioła Kresowej Akademii Smaku, prestiżową nagrodę turnieju, który w nocy z piątku na sobotę zakończył się w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich.
- Nalewka z czarnej porzeczki charakteryzowała się wyjątkowym smakiem, klarownością i harmonią - mówi o zwycięskiej nalewce Ewa Dałkowska, przewodnicząca jury. Aktorka prowadziła obrady i dyscyplinowała panów jurorów: Michała Fajbusiewicza i Mirosława Hermaszewskiego.
Jurorzy wysoko ocenili także nalewkę staroświecką i piołunówkę Danuty Pietrusik z Kodnia oraz tarkę monastyrską Stanisława Jachymka z Guciowa.
Artystycznym wydarzeniem tegorocznej edycji był pokaz fragmentów spektaklu \"Sarmacja” Pawła Huelle z rolami Jerzego Rogalskiego, Romana Kruczkowskiego i Włodzimierza Wiszniewskiego.
Melomani słuchali jazzu w wykonaniu Tria Tomasza Olejnickiego, Mirosław Hermaszewski podziwiał wystawę zabytkowych motocykli, Waldemar Ochnia parodiował polityków, miłośnicy tradycji oglądali walki rycerskie, miłośnicy motoryzacji prezentację terenowych mercedesów i jeepów ze \"stajni” Lenartowicza.
Miłośnicy kuchni zachwycali się żabimi udkami, krabami i rybami z Old Pubu, staropolską szynką z restauracji Villa Bohema w Kazimierzu i kulinarnymi dziełami sztuki z Dworu Anna przygotowanymi przez mistrza Andrzeja Malinowskiego.
Reklama













Komentarze