Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

XIII Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych

Nalewka z czarnej porzeczki na miodzie jabłkowym Małgorzaty Żurek ze Świdnika wygrała turniej nalewek kresowych w Dworze Anna.
Drugie miejsce zajęła nalewka na owocach pigwowca Mirosławy Rdułtowskiej z Lublina. Trzecie - z owoców cytryńca chińskiego Danuty Niżyńskiej z Warszawy. Zdobywczyni pierwszego miejsca dostała także Anioła Kresowej Akademii Smaku, prestiżową nagrodę turnieju, który w nocy z piątku na sobotę zakończył się w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. - Nalewka z czarnej porzeczki charakteryzowała się wyjątkowym smakiem, klarownością i harmonią - mówi o zwycięskiej nalewce Ewa Dałkowska, przewodnicząca jury. Aktorka prowadziła obrady i dyscyplinowała panów jurorów: Michała Fajbusiewicza i Mirosława Hermaszewskiego. Jurorzy wysoko ocenili także nalewkę staroświecką i piołunówkę Danuty Pietrusik z Kodnia oraz tarkę monastyrską Stanisława Jachymka z Guciowa. Artystycznym wydarzeniem tegorocznej edycji był pokaz fragmentów spektaklu \"Sarmacja” Pawła Huelle z rolami Jerzego Rogalskiego, Romana Kruczkowskiego i Włodzimierza Wiszniewskiego. Melomani słuchali jazzu w wykonaniu Tria Tomasza Olejnickiego, Mirosław Hermaszewski podziwiał wystawę zabytkowych motocykli, Waldemar Ochnia parodiował polityków, miłośnicy tradycji oglądali walki rycerskie, miłośnicy motoryzacji prezentację terenowych mercedesów i jeepów ze \"stajni” Lenartowicza. Miłośnicy kuchni zachwycali się żabimi udkami, krabami i rybami z Old Pubu, staropolską szynką z restauracji Villa Bohema w Kazimierzu i kulinarnymi dziełami sztuki z Dworu Anna przygotowanymi przez mistrza Andrzeja Malinowskiego.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama