Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Racuszki z kwiatami czarnego bzu

Naleśnikowe ciasto, kwiaty i miód. Pycha
Czarny bez właśnie kwitnie. Warto wybrać się do lasy po mocno pachnące kwiaty. I zrobić z nich pyszne racuchy. Aż się wierzyć nie chce, że w Polce czarny bez był świętym krzewem. W starym zielniku spod Urzędowa zapisano, że w razie bólu należy udać się pod krzew i prosić: „Święty bzie, weź moje bolenie pod swoje zdrowe korzenie”. Czarny bez przynosił szczęście podróżnym i ciężarnym kobietom. I był lekiem na całe zło, pomagając na 99 chorób. Syrop z kwiatów czarnego bzu był lekarstwem na przeziębienie, nalewka na kwiatach – przywracała siły rekonwalescentom. A racuchy z kwiatami czarnego bzu były wielkim przysmakiem. Mistrzynią w przyrządzaniu potraw z czarnego bzu jest Czesława Zawadzka z Przychojca pod Leżajskiem. To według jej receptury zrobiliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin racuchy. 15 kiści kwiatów czarnego bzu, 20 dag mąki, 2 jajka, 1 szklanka kwaśnego mleka, sól, soda oczyszczona, syrop z kwiatów czarnego bzu lub miód Najpierw z mąki, żółtek, soli i kwaśnego mleka przyrządziliśmy ciasto gęstsze niż na naleśniki. Magda ubiła białka na pianę i dodała do ciasta. Ja dodałem małą łyżeczkę sody. Delikatnie wymieszaliśmy ciasto. Po oczyszczeniu kwiatów bzu (nie należy ich płukać) podzieliliśmy je na drobne różyczki i dodaliśmy do ciasta. Smażenie racuchów było przyjemnością. Złociste i chrupiące, polane syropem smakowały cudownie. Z miodem też były dobre. Następnego dnia zamiast kwaśnego mleka użyłem piwa. I racuszki polałem koperkowo czosnkowym jogurtem. Niebo w gębie. W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama