Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Wiadomości:

Magazyn

Kulinarny Lublin w latach 50. i 60.: Jajko na wzór muchomora

Kulinarny Lublin w latach 50. i 60.: Jajko na wzór muchomora

Kuchnia lat 50. i 60. była uboga. Niektórzy twierdzą, że to przez Władysława Gomułkę, który był zwolennikiem prostoty w każdej dziedzinie życia. Sam był smakoszem kaszanki i podkreślał, że kiszona kapusta ma tyle kalorii i witamin, ile cytryny. To miał być dowód, że nie ma potrzeby importowania cytrusów. A Polacy pytali, jak kwaszoną kapustę wycisnąć do herbaty. 14.07.2018 16:22
Nowy serial "Mediatorzy". "Warszawa się opatrzyła, Lublin jest świeżym miejscem"

Nowy serial "Mediatorzy". "Warszawa się opatrzyła, Lublin jest świeżym miejscem"

W Lublinie zakończyły się pierwsze zdjęcia do nowego serialu „Mediatorzy” w reżyserii Krzysztofa Langa. Akcja będzie się toczyć w Lublinie i będzie opowieścią o różnych konfliktach rozwiązanych przez mediatorów. W ich role wcielą się Magdalena Różczka, Magdalena Walach i Tomasz Schuchardt, a centrum mediacji zagra budynek Centrum Spotkania Kultur. 14.07.2018 15:09
"Archiwum" rodzinne na zakończenie studiów na UMCS. Wystawa w CSK

"Archiwum" rodzinne na zakończenie studiów na UMCS. Wystawa w CSK

Ma lupę, nawet taką z oświetleniem, ale wolała malować bez. Żeby był bezpośredni kontakt oko - obraz. To nic, że jej płótna składające się na cykl „archiwum” są wielkości dłoni. O dyplomowej pracy, obrazach z mrożonego mięsa i radości z oblania egzaminów na Akademię Sztuk Pięknych opowiada Dominika Stręciwilk. 13.07.2018 18:50
Reklama deweloper tbv
Italia, makarony i powrót do Lublina. Z miłości

Italia, makarony i powrót do Lublina. Z miłości

Jeśli coś robisz z miłością i pasją, nie wiesz, że pracujesz - mówi Iwona Baruk, właścicielka i szefowa kuchni w restauracji Atrium. Przez kilka lat uczyła się gotować we Włoszech. Miała tam zostać, ale do Lublina wróciła z miłości. Do męża. Dziś po mistrzowsku przyrządza makarony, ryby i owoce morza oraz desery. 12.07.2018 08:53
Pomysł na biznes: Vitagenum czyli dieta zapisana w genach

Pomysł na biznes: Vitagenum czyli dieta zapisana w genach

Badania zamawiam za pomocą strony internetowej. Zestaw do pobrania materiału genetycznego przychodzi pocztą. Robię wymaz z policzka i odsyłam w dołączonej do zestawu kopercie. Informacje o tym, że wynik mojego badania jest już gotowy, dostaję e-mailem 10.07.2018 11:00
Melisa na trawienie, głóg na serce. Jakie zioła warto mieć w ogrodzie i w apteczce?

Melisa na trawienie, głóg na serce. Jakie zioła warto mieć w ogrodzie i w apteczce?

Rozmowa z dr hab. Agnieszką Ludwiczuk z Katedry i Zakładu Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie 08.07.2018 08:43
Kobiety w WOT. "Piątego dnia ćwiczeń na poligonie organizm odmówił mi posłuszeństwa"

Kobiety w WOT. "Piątego dnia ćwiczeń na poligonie organizm odmówił mi posłuszeństwa"

Wśród żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej już blisko 10 proc. to kobiety. Pochodzą z różnych środowisk i w cywilu nierzadko zajmują ważne stanowiska. Tak jak Małgorzata Paździor-Król i Katarzyna Śniatkowska. Obie są szeregowymi w chełmskim 24 batalionie lekkiej piechoty 07.07.2018 16:57
Puławy ku Odrodzonej: Straty, zniszczenia…

Puławy ku Odrodzonej: Straty, zniszczenia…

W wyniku działań wojennych na froncie rosyjsko-austriackim Lubelszczyzna już w pierwszym miesiącu wojny znalazła się w orbicie zniszczeń. 07.07.2018 16:41
Kradzież uli z pszczelimi rodzinami. Czy zrobił to doświadczony pszczelarz?

Kradzież uli z pszczelimi rodzinami. Czy zrobił to doświadczony pszczelarz?

Zygmunt Paluch przez ostatnie lata z ramienia różnych organizacji charytatywnych był instruktorem pszczelarstwa w wielu krajach świata. Nigdzie, gdzie pracował nie słyszał o kradzieżach w pasiekach. Tymczasem niedawno sam został okradziony w rodzinnym kraju 07.07.2018 15:23
Passja-Flora: Boho, glamour i paprocie z sufitu czyli ślub inny niż wszystkie

Passja-Flora: Boho, glamour i paprocie z sufitu czyli ślub inny niż wszystkie

Rozmowa z Anną Smolińską-Wieczorkiewicz z Pracowni Florystycznej Passja-Flora z Lublina. 07.07.2018 14:41
Piwo z budki i kiełbasa. Tak się piło w PRL-u

Piwo z budki i kiełbasa. Tak się piło w PRL-u

Przez wiele lat amatorzy piwa zachodzili do tzw. okrąglaków - budek, w których można było na stojąco, na świeżym powietrzu wypić złocisty trunek i zjeść kaszankę albo kiełbaskę 07.07.2018 10:17
Zawód rzemieślnik. Tu nie ma sentymentów, za to jest bardzo dużo pracy

Zawód rzemieślnik. Tu nie ma sentymentów, za to jest bardzo dużo pracy

– To nie są ginące zawody. Tu nie ma sentymentów, za to jest bardzo dużo pracy – przekonuje Jakub Szymański, fotograf, który przez ponad trzy lata fotografował lubelskich rzemieślników 03.07.2018 16:23

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama