Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

10 czerwca 2023 r.
12:14

Nasz przepis na niedzielny obiad: bryzol, cynaderki, eskalopki

(fot. zdjęcie ilustracyjne/Pixabay)

Kto pamięta chleb ze śmietaną i cukrem, czops, cynaderki i smażoną mortadelę? W PRL te dania były hitem. Z tamtego czasu w jadłospisach gdzieniegdzie przetrwały cynaderki, fasolka po bretońsku i forszmak. Oraz flaki w Piaskach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wspominając największe hity kuchni z czasów PRL, nie możemy pominąć słynnych piaseckich flaków, których recepturę opracował Ryszard Sieczkarz, jeden z kilku najwybitniejszych szefów kuchni tamtego czasu.

Na jego danie przyjeżdżali goście z całej Polski. – Ojciec miał swój patent. Flaki gotował na rosole ze szpondrem, dodawał do nich kawałki cielęciny, serwował je z odrobiną masła – opowiadała mi Jaga Sieczkarz. Od tamtego czasu tyle lat minęło, a po flaki w Piaskach ustawia się kolejka. W menu piaseckiego „Rarytasu” znajduje się także słynny czops. Ale zaczynamy od dania pod nazwą bryzol.

Bryzol wołowy

Składniki: po 15 dag wołowiny bez kości na porcję, sól, mąka, olej, masło, 20 dag pieczarek, zielona pietruszka.

Wykonanie: mięso rozbić na pół centymetra. Naciąć nożem w kilku miejscach, żeby poprzecinać błony. Uformować okrągłe bryzole, posolić i oprószyć mąką. Obsmażyć na złoty kolor, zmniejszyć ogień, dodać masło i dosmażyć. Pieczarki pokroić w ćwiartki, usmażyć na złoto, dosmażyć na maśle. Kłaść na bryzole, posypać zieloną pietruszką. Podawać z frytkami.

Kolejne słynne danie przetrwało w lubelskiej restauracji „Przystań”.

Cynaderki z „Przystani”

Składniki: 1,5 kg nerki cielęcej, 20 dag cebuli, 15 dag tłuszczu, 8 dag mąki, szklanka śmietany, 1 g pieprzu, 1 g majeranku.

Wykonanie: nerki dokładnie wypłukać w kilku wodach, wymoczyć w mleku, jeszcze raz opłukać. Zalać zimną wodą i gotować. Miękkie wyjąć i pokroić w talarki. Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu, cebuli, mąki, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i zalać nereczki. Dodać pieprz, sól, majeranek, poddusić, rozprowadzić śmietaną. Podawać z kaszą, ziemniakami i surówkami sezonowymi.

A teraz kierunek Piaski i restauracja „Rarytas”.

Czops po piasecku

Czops to jedno z najbardziej zagadkowych dań z tamtego czasu. Czasem błyśnie w menu wytwornych polskich restauracji pod postacią czipsów benedyktyńskich; dwóch kawałków steku wieprzowego smażonych z szynką, miodem i czosnkiem lub czopsów baranich. To potężne kotlety, obkładane ziołami, czosnkiem i przyprawione pieprzem.

O czopsach opowiadał mi Kazimierz Mirosław, wybitny kucharz z Lublina, który jako pierwszy posługiwał się krakowskim reprintem książki Stanisława Czernieckiego „Compendium Ferculorum”. – Robiłem czopsy jagnięce, delikatniejsze w smaku. Tajemnica czopsów polega na tym, że im mniej przy nich „majstrować”, tym lepsze – opowiadał mi mistrz Mirosław. Smażył je na węglowej kuchni, na ostrym ogniu, bardzo krótko, tak by mięso było w środku soczyste i różowe.

Czopsy jadano przed wojną nawet na śniadanie. Oto propozycja śniadania skromnego, z „Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej. W jego skład wchodziły: perduty w sosie cebulowym, czops barani, kartofle paille ( rodzaj bardzo cienkich frytek) i sery.

Eskalopki

Składniki: 4 plastry sznyclówki cielęcej, masło, ogórek kiszony, sól, pieprz, mąka pszenna, smalec.

Wykonanie: kotlety rozbić na dość cienkie plastry, posolić, popieprzyć. Masło i ogórek pokroić w słupki, układać na brzegu każdego kotleta, częściowo zwinąć i znowu położyć masło i ogórek i tak powtórzyć aż do całkowitego utworzenia roladki. Każdy eskalopek obtoczyć w mące i smażyć na smalcu na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać masło i jeszcze chwilę podsmażyć. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i koniecznie z surówką ze świeżych warzyw.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą według Ryszarda Sieczkarza

Składniki: 80 dag fasoli białej, 50 dag kiełbasy zwyczajnej w naturalnym jelicie, 15 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag cebuli, 2 dag mąki, 9 dag koncentratu pomidorowego, 2 dag kilo, 2 g papryki.

Wykonanie: fasolę opłukać, zalać na noc zimną, przegotowaną wodą, aby napęczniała i zostawić w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie, w miarę potrzeby uzupełniając ilość wody wrzątkiem. Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu, maggi, cebuli, lekko ją zarumienić, rozprowadzić wywarem z fasoli, dodać koncentrat pomidorowy. Sosem zalać ugotowaną fasolę, dodać sól i paprykę do smaku. Kiełbasę opłukać, pokrajać w kostkę, podgrzewać partiami z fasolą. Podawać z ziemniakami.

Forszmak

Składniki: 30 dag szynki i polędwicy, korzeń pietruszki, 2 plastry selera, pół puszki groszku, 20 dag fasolki szparagowej, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, słodka mielona papryka, pieprz, sól, ziele ang., listek laurowy.

Wykonanie: wszystkie składniki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka. Na patelni usmażyć na smalcu marchewkę i seler, dodać cebulę, wędlinę, następnie groszek, fasolkę szparagową, listek i ziele. Chwilę odparować nadmiar wody, na koniec włożyć ogórek. Chwilę jeszcze poddusić. Z płaskiej łyżki mąki i smalcu przygotować złotą zasmażkę, zagęścić forszmak, konsystencję dopasować do własnych wymagań. Doprawić pieprzem, słodką papryką. Ostrożnie z solą. Wyłożyć do flaczarki, posypać natką pietruszki i kawałkami fasolki. Podawać z pieczywem.

Gicz cielęca duszona

Składniki: 3 kg giczy cielęcej z obciętym kolankiem, 3 dag soli, 2 dag mąki, 10 dag smalcu, 10 dag cebuli, 10 dag marchwi, 5 g czosnku.

Wykonanie: gicz umyć, oczyścić z wierzchniej błony, wyporcjować. Cebulę i marchew oczyścić, zetrzeć na drobnej tarce. W starych jarzynach otoczyć mięso i pozostawić na godzinę. Następnie gicz osolić i oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą. Podlać wodą i powoli udusić do zupełnego rozklejenia tkanki chrzęstnej. Przed wykończeniem dodać roztarty z solą czosnek, zagotować i odstawić. Wydawać z kością. Podawać z ziemniakami, marchewką, buraczkami, brukselką, kalafiorem i surówkami sezonowymi.

A teraz kolejny klasyk, czyli mielony. Świetne mielone jadłem wielokrotnie w Karczmie Piastowskiej w Niemcach

Mielony z Niemiec

Składniki: 25 dag schabu, 25 dag łopatki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag słoniny, 1 cebula, 1 jajko, 1 kajzerka, mleko, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso z boczkiem zemleć w maszynce. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę, bułkę namoczoną w mleku, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i w jajku, usmażyć na słonince na złoto. Podawać z młodymi ziemniakami i buraczkami lub zamiast buraczków z groszkiem zasmażanym z marchewką.

Wątróbka wieprzowa sauté według Ryszarda Sieczkarza

Składniki: 1 kg wątróbki, 1 g pieprzu, 2 dag mąki, 10 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag masła, 2 dag soli.

Wykonanie: wątróbkę przy myciu dokładnie oczyścić z krwinek, osączyć. Pokroić skośnie w plastry, oprószyć pieprzem, mąką, smażyć z obu stron na silni rozgrzanym tłuszczu. Solić po usmażeniu. Nie dosmażać do końca. Podawać z ziemniakami i cebulą duszoną, pieczarkami, rydzami i innymi grzybami oraz surówkami i jarzynami z wody. A teraz najbardziej wytworne danie, serwowane w restauracjach PRL, danie z admirałem Nelsonem w tle.

Zrazy po nelsońsku

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 4 cebule, 1 kg ziemniaków, 10 dag suszonych grzybów, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski. Wołowinę pokroić w cienkie plastry, rozbić ręką, obsmażyć na maśle z olejem. Posolić po zdjęciu z ognia. Ziemniaki pokroić w grube plastry, obgotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w plastry. Do rondla przelać tłuszcz, na którym smażyły się zrazy. Układać warstwami cebulę, ziemniaki i zrazy. Zalać wywarem spod grzybów, dorzucić pokrojone grzybki, podlać śmietaną w zapiec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Lexus ES

Nie tylko dla fanów motoryzacji, ale i miłośników dobrej kawy

To będzie pierwsza okazja, by w Lublinie zobaczyć na żywo nowego Lexusa ES. Jutro, 10 października, japoński synonim luksusu na czterech kołach zaprasza na dzień otwarty w salonie Lexus Lublin w Kalinówce. Na odwiedzających czekać będzie również japońska kawa serwowana w kilku wyjątkowych smakach.

70 drzew na 70 lat. Uniwersytet Przyrodniczy stworzył ogród dendrologiczny
ZDJĘCIA
galeria

70 drzew na 70 lat. Uniwersytet Przyrodniczy stworzył ogród dendrologiczny

W Gospodarstwie Doświadczalnym Felin Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie powstało miejsce, w którym nauka spotyka się z naturą. W środę (8 października) społeczność uczelni świętowała otwarcie ogrodu dendrologicznego. To jedno z wydarzeń z okazji 70-lecia.

Kuriozalne gole, Górnik Łęczna rozbił Stal Rzeszów w sparingu
film

Kuriozalne gole, Górnik Łęczna rozbił Stal Rzeszów w sparingu

Przy okazji przerwy reprezentacyjnej Górnik Łęczna rozegrał mecz kontrolny ze Stalą Rzeszów. Zielono-czarni wysoko pokonali rywali 4:0.

zdj. ilustracyjne
tylko u nas

Pijana opiekunka zajmowała się dziećmi

Jej zadaniem była opieka nad dziećmi w szkolnym autobusie. Jak się okazało, 52-letnia kobieta wykonywała swoje obowiązki mając dwa promile alkoholu we krwi.

KOWR i TAURON łączą siły dla rozwoju OZE

KOWR i TAURON łączą siły dla rozwoju OZE

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa intensyfikuje działania na rzecz rozwoju odnawialnych źródeł energii na terenach wiejskich. W ostatnim czasie KOWR i TAURON Zielona Energia (TZE) rozpoczęli współpracę, której celem jest realizacja inwestycji w odnawialne źródła energii (OZE) oraz magazyny energii na wybranych nieruchomościach Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa przy współudziale spółek, nad którymi nadzór właścicielski sprawuje KOWR.

PGE Dystrybucja - postępowanie przetargowe

PGE Dystrybucja - postępowanie przetargowe

Mieszkańcy Lublina trzymający transparenty z napisami „Spalarnia to trucizna” czy „Nie dla spalarni”

Sensacyjny przełom w sprawie spalarni Kom-Eko. „Prawo stanęło po stronie mieszkańców”

Sąd uchylił decyzję środowiskową Samorządowego Kolegium Odwoławczego dotyczącą spalarni firmy Eko Energia Lublin. To pierwszy tak wyraźny sygnał, że argumenty ekologów mogą znaleźć uznanie w sądzie. - To olbrzymi sukces. Prawo stanęło po stronie mieszkańców - komentuje Andrzej Filipowicz, koordynator Lubelskiego Alarmu Smogowego.

Bezimienne krzyże w Terebeli. IPN odnalazł szczątki mężczyzn

Bezimienne krzyże w Terebeli. IPN odnalazł szczątki mężczyzn

Szczątki dwóch mężczyzn odnalazł Instytut Pamięci Narodowej na cmentarzu unickim w Terebeli koło Białej Podlaskiej. Wszystko wskazuje na to, że to konspiratorzy oddziału ppor. Roberta Domańskiego „Floriana”.

Mają czym pracować. Nowy sprzęt w bazie ZUKiM
galeria

Mają czym pracować. Nowy sprzęt w bazie ZUKiM

Wydali na to prawie 3,4 mln zł. Tyle kosztowały nowe pojazdy, z których korzystać będą pracownicy Zakładu Usług Komunalnych i Mieszkaniowych w Lubartowie.

Jak efektywnie zarządzać hostessami, by zwiększyć zaangażowanie uczestników?

Jak efektywnie zarządzać hostessami, by zwiększyć zaangażowanie uczestników?

Rola hostessy wykracza daleko poza zwykłe witanie gości, stając się filarem sukcesu każdego wydarzenia. Profesjonalna hostessa to kompleksowe wsparcie organizacyjne, marketingowe i logistyczne, niezbędne do sprawnego przebiegu eventu. Jej kluczowe kompetencje, odpowiednie szkolenie oraz umiejętność budowania zaangażowania uczestników czynią z niej żywego ambasadora marki, skutecznie wpływając na jej pozytywny wizerunek.

Amunicja 155 mm

Wmurują kamień węgielny. Rusza budowa fabryki amunicji w Kraśniku

Otworzy się nowy rozdział w przemysłowej historii Kraśnika. Na 29 października zaplanowano wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę fabryki amunicji Mesko. – Inwestycja warta blisko miliard oznacza setki miejsc pracy, nowe możliwości i rozwój gospodarczy miasta – pisze w mediach społecznościowych wicewojewoda Andrzej Maj, kraśniczanin i jeden z „ojców chrzestnych” tej inwestycji.

Jak PowerGuide pomaga zmniejszyć nakładanie się i pomijanie obszarów w polu

Jak PowerGuide pomaga zmniejszyć nakładanie się i pomijanie obszarów w polu

Jednym z największych wyzwań w codziennej pracy w polu jest unikanie nakładania się przejazdów i pomijanych fragmentów. Kiedy ciągniki zbaczają z linii, część pola może być opracowana dwa razy, podczas gdy inne obszary pozostają nietknięte, co prowadzi do marnowania nakładów, nierównego wzrostu upraw i wyższych kosztów. Nawet doświadczeni operatorzy mogą mieć trudności z utrzymaniem idealnie prostych linii, zwłaszcza podczas długich zmian lub przy słabej widoczności.

„Dźwięki wspomnień” - koncert, który połączy Lublin w zadumie i pamięci

„Dźwięki wspomnień” - koncert, który połączy Lublin w zadumie i pamięci

24 października w Lubelskim Domu Technika odbędzie się wyjątkowy koncert „Dźwięki wspomnień” – pełen wzruszeń i refleksji, którego celem jest ocalenie od całkowitego zapomnienia.

„Gdzie się podział?” – pytali fani. Teraz Kossakowski znów widoczny i zaskakuje nowymi planami

„Gdzie się podział?” – pytali fani. Teraz Kossakowski znów widoczny i zaskakuje nowymi planami

Przez dłuższy czas było o nim ciszej. Dziś Przemek Kossakowski znów pojawia się w przestrzeni publicznej — i to w projektach, które pasują do jego charakteru. Dokumentalista przypomina, że najlepiej odnajduje się w ruchu: w podróży, wśród ludzi, z dala od utartych ścieżek.

Praca stojąca - przepisy BHP i obowiązki pracodawcy

Praca stojąca - przepisy BHP i obowiązki pracodawcy

Praca w pozycji stojącej to codzienność dla milionów Polaków - od kasjerów przez pielęgniarki, po pracowników produkcji. Przepisy BHP nakładają na pracodawców konkretne obowiązki: zapewnienie możliwości siedzenia, odpowiednią organizację stanowiska pracy oraz regularne przerwy. Skutki długotrwałego stania obejmują żylaki, obrzęki nóg, bóle kręgosłupa i problemy z krążeniem - dlatego ergonomia i znajomość przepisów są tak istotne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium