Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

6 maja 2023 r.
5:15

Jak zrobić smaczną karkówkę na obiad?

0 A A
(fot. Waldemar Sulisz)

Jest soczysta i rozpływa się w ustach. Pod warunkiem, że potrafimy wybrać w sklepie dobrą karkówkę i odpowiednio ją przyrządzić.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Trzeba zacząć od tego, że nazwa karkówka oznacza kawałek mięsa z karku. Najbardziej popularna jest karkówka wieprzowa. O wiele delikatniejsza jest karkówka cielęca, smakosze cenią sobie karkówkę z młodej baraniny.

Jak wybrać dobrą karkówkę? Im mniejszy kawałek, tym mięso będzie po przyrządzeniu smaczniejsze. Najlepiej kupować karkówkę ważącą około 1,5 kg, większe kawałki można sobie odpuścić. W sklepie warto poprosić karkówkę od strony schabu, będzie bardziej krucha i soczysta.

O smaku karkówki decydują przerosty czyli warstwy tłuszczu, które widać po przekrojeniu mięsa. Im przerosty będą jaśniejsze, tym mięso jest świeższe. Z tego względu najlepiej kupować kotlety z karkówki, bo wspomniane przerosty będą widoczne. Jak zawsze ważny jest zapach mięsa: nieświeża karkówka to mdlący, nieprzyjemny zapach i od takiej należy trzymać się z daleka. Ważny jest także kolor mięsa. Siny kolor oznacza, że karkówka zbyt długo czeka na klienta.

Jeśli mięso jest śliskie i mokre nadaje się tylko do utylizacji. Najlepiej mieć w sklepie zaprzyjaźnioną ekspedientkę, która wybierze nam dobry kawałek.

Jakie przyprawy do karkówki?

Piękny kawałek karkówki warto wcześniej zamarynować lub chociaż natrzeć na godzinę przyprawami. Jakie przyprawy najbardziej pasują do karkówki? Podstawa to sól i pieprz. Przyda się listek laurowy i zmielone ziele angielskie.

Co jeszcze? Oczywiście ząbki czosnku, którymi naszpikujmy mięso. Karkówka lubi się z tymiankiem i oregano. Suszone zioła należy najpierw rozetrzeć w palcach, żeby jak najwięcej aromatu przenikło do mięsa. Osobiście do karkówki polecam majeranek, który pozwala lepiej strawić dość tłuste mięso.

Doświadczeni szefowie kuchni mają na majeranek sprytny patent: najpierw delikatnie podsmażają go na oleju, potem dodają do mięsa.

Karkówka pod każdą postacią lubi pieczarki z patelni. Pieczarki kroimy na ćwiartki, obsmażamy na odrobinie tłuszczu, by puściły wodę. Dopiero wtedy obsmażamy na maśle, solimy na końcu i wykładamy na karkówkę.

Z patelni czy z piekarnika?

Ponieważ karkówka to tłuste mięso, najlepiej przyrządzić ją na ruszcie. Karkówka z grilla nie ma sobie równych. Tłuszcz się wytopi, mięso będzie soczyste i chrupiące. Dlatego warto mieć w kuchni patelnię grillową, dodatkowo po usmażeniu możemy mięso osączyć na papierze.

Smaczny wybór to kotlety i mielone z karkówki, zawsze warto je także na chwilę położyć na papierze, by usunąć nadmiar tłuszczu. Mniej dietetyczna będzie karkówka duszona w sosie. Tu polecamy karkówkę z suszonymi grzybami w sosie śmietanowym.

Karkówka z pieca nie ma sobie równych. Wcześniej zamarynowana, faszerowana czosnkiem, w posypce będzie znakomita na obiad, kiedy wystygnie będzie smaczną wędliną. A teraz kilka przepisów na karkówkę.

Bitki w sosie

Składniki: 6 kawałków karkówki, sól, pieprz, masło, mąka, litr bulionu, 3 kromki wysuszonego, razowego chleba, kilka suszonych grzybów, 3 ząbki czosnku.

Wykonanie: kawałki karkówki rozbić tłuczkiem, każdy podzielić na trzy bitki. Każdy kawałek oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na maśle na lekko brązowy kolor. Posolić dopiero po przewróceniu mięsa na drugą stronę. Włożyć bitki do rondla, zalać bulionem, chleb pokruszyć na kawałki, dodać do duszących się bitek. Dodać namoczone grzyby i roztarty czosnek. Dusić na wolnym ogniu. Podawać z kaszą gryczaną.

Karkówka kresowa

Składniki: kilogram karkówki wieprzowej, po jednej łyżeczce oregano, jagód jałowca, rozmarynu i wielokolorowego pieprzu, 2 łyżeczki soli, 6 jagód angielskiego ziela, 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 łyżek octu balsamicznego, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 2 kieliszki dereniówki, 2 cebule, 2 główki czosnku i 10 owoców derenia.

Wykonanie: wszystkie suche przyprawy rozetrzeć w moździerzu z solą. Natrzeć mieszanką karkówkę pokrojoną w plastry. Przygotować marynatę: cebulę pokroić, czosnek posiekać, wrzucić do wrzątku razem z jagodami derenia, gotować 5 minut. Wlać ocet balsamiczny, wino i nalewkę. Marynować karkówkę w lodówce przez noc. Smażyć na patelni grillowej, polewając marynatą.

Mielone z karkówki cielęcej

Składniki: 80 dag karkówki cielęcej, 5 dag wędzonej słoniny, 2 jajka, 6 łyżek masła, bagietka, 1 szklanka mleka, sól, pieprz.

Wykonanie: cielęcinę pokroić na kawałki, dodać słoninę i namoczoną w mleku bułkę bez skórki. Zemleć w maszynce na grubszym sitku. Wlać mleko spod bułki, dodać jajka, przyprawy i dobrze wyrobić. Mięso podzielić na porcje, zrobić kotlety, panierować w jajku i tartej bułce. Usmażyć na maśle na złoto.

Sznycel ministerski z karkówki cielęcej

Składniki: 60 dag karkówki cielęcej, 20 dag wieprzowiny z kością, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu do smażenia, 3 dag masła.

Wykonanie: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą.

Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami i marchewką z groszkiem.

Zawijasy z karkówki

Składniki: 60 dag karkówki, 15 dag masła, łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, bułka, 2 jajka, olej.

Wykonanie: mięso podzielić na 4 porcje. Rozbić, natrzeć roztartym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem, posypać majerankiem. Na każdą porcje mięsa położyć pasek masła. Mięso zwinąć w rulony, każdy dwukrotnie panierować w jajku i bułce i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami oraz bukietem surówek.

Zrazy

Składniki: 1 kg karkówki, 10 dag paprykowej słoniny, 5 dag cebuli, 20 dag śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki powideł pomidorowych lub przecieru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso opłukać, oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu. Pokroić na porcje, zbić tłuczkiem tak, by powstały okrągłe zrazy. Każdą porcję oprószyć solą, mąką i pieprzem, usmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć do rondla. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić pokrojoną cebulę i paprykę, przełożyć do rondla ze zrazami, podlać wodą i dusić do miękkości.

Gdy mięso będzie miękkie, doprawić je ostrą papryką w proszku. Śmietanę rozmieszać z powidłami pomidorowymi lub przecieram, dodać mąkę, wlać do zrazów, dodać roztarty czosnek. Podawać z kopytkami. Smacznego.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Studenci z lubelskiego dostali stypendia. Kwota zaskakuje
Zdjęcia
galeria

Studenci z lubelskiego dostali stypendia. Kwota zaskakuje

Uczą się na 15 różnych uczelniach w Polsce. Jest ich blisko 300. Mowa o studentach z lubelskiego, którzy otrzymali stypendia za wysokie wyniki w nauce oraz osiągnięcia naukowe, edukacyjne, artystyczne i sportowe, publikacje, a także działalność popularno-naukową i wolontariat.

Strażacy świętują. Dostali medale, dyplomy i... pieniądze
galeria

Strażacy świętują. Dostali medale, dyplomy i... pieniądze

Uroczysta zbiórka z okazji Dnia Strażaka połączona z wręczeniem odznaczeń i wyróżnień odbyła się w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim.

Lubelskie: sąd rozstrzygnie czy radny obraził wójta. Poszło o współpracę ze służbami

Lubelskie: sąd rozstrzygnie czy radny obraził wójta. Poszło o współpracę ze służbami

Wójt Stanisław Gołębiowski domaga się publicznych przeprosin od radnego Leszka Rodzosia za zniesławienie i naruszenie dóbr osobistych. Ten odmówił powołując się na konstytucyjne prawo do wygłaszania poglądów. Poszło o kontakty wójta ze służbami PRL-u.

Offroadowcy wsparli „stary” szpital w Zamościu

Offroadowcy wsparli „stary” szpital w Zamościu

Lubią offroadową jazdę po bezdrożach i lubią... pomaganie. Członkowie Stowarzyszenia Zamość 4x4 kolejny raz wsparli finansowo Zamojski Szpital Niepubliczny.

Puławskie Azoty przejęte przez Orlen? Obajtek zapowiada fuzję

Puławskie Azoty przejęte przez Orlen? Obajtek zapowiada fuzję

Do końca roku grupa kapitałowa Zakładów Azotowych "Puławy" może zostać przejęta przez Orlen. Zapowiedział to we wtorek prezes koncernu paliwowego Daniel Obajtek. Połączenie przedsiębiorstw ma pomóc obniżyć koszty produkcji nawozów.

Pierwszy biologiczny dom wydrukowany w technologii 3D

Pierwszy biologiczny dom wydrukowany w technologii 3D

Technologia druku 3D z wykorzystaniem materiałów biologicznych może być odpowiedzią na obecny kryzys – mówi Artur Wieja, prezes firmy 3D Bau.

Biała Podlaska: Przybywa chorych na salmonellę

Biała Podlaska: Przybywa chorych na salmonellę

Na salmonellę choruje jeszcze więcej dzieci z bialskiego przedszkola. Kilka dni temu, zakażonych było piętnaście osób. We wtorek Sanepid miał już dziewiętnaście potwierdzonych przypadków.

Najświętszy Sakrament w amfiteatrze. Nietypowy koncert
8 czerwca 2023, 18:00

Najświętszy Sakrament w amfiteatrze. Nietypowy koncert

To będzie wydarzenie wyjątkowe. Bo na Koncert Chwały, który w czwartek odbędzie się w Tomaszowie Lubelskim złożą się nie tylko artystyczne prezentacje, ale w trakcie planowane jest wystawienie Najświętszego Sakramentu.

Będzie dzierganie w parku. Organizatorzy zapraszają

Będzie dzierganie w parku. Organizatorzy zapraszają

Wspólne dzierganie w parku Potockich. Instruktorka nauczy chętnych tajników tej sztuki.

Znakomity finisz pozwolił Tarasoli Cisy Nałęczów uratować ligowy byt

Znakomity finisz pozwolił Tarasoli Cisy Nałęczów uratować ligowy byt

Jedyną wątpliwością jest to czy podopieczni Andrzeja Depty zajmą 12 czy 13 miejsce

Maryla Rodowicz chwali kabanosy z Łukowa. Dostała je po koncercie
galeria

Maryla Rodowicz chwali kabanosy z Łukowa. Dostała je po koncercie

Maryli Rodowicz posmakował upominek, który dostała po niedzielnym koncercie od władz Łukowa. „Byłam pewna, że w tym kartonie będzie alkohol” – napisała na swoim Facebooku legenda polskiej muzyki. Tymczasem, urzędnicy podarowali jej kabanosy.

Wiceprzewodniczący Rady Miasta w Lublinie z wyrokiem za kontakty z SB

Wiceprzewodniczący Rady Miasta w Lublinie z wyrokiem za kontakty z SB

Dwa kryształowe wazony, pokojowa antena telewizyjna, gazowa zapalniczka, ozdobna kaseta i linoryt – to korzyści majątkowe, jakie w latach 80. miał otrzymać Stanisław Kieroński, będąc kontaktem operacyjnym Służby Bezpieczeństwa do sprawy o kryptonimie Arka (rozpracowanie oo. Jezuitów)

Górnik Łęczna rozbił Wartę Poznań w pierwszym spotkaniu Centralnej Ligi Juniorek U-17

Górnik Łęczna rozbił Wartę Poznań w pierwszym spotkaniu Centralnej Ligi Juniorek U-17

To był perfekcyjny występ zespołu Górnika Łęczna, który w półfinale Centralnej Ligi Juniorek U-17 rywalizował z Wartą Poznań. W pierwszym spotkaniu, które rozgrywane było w województwie lubelskim podopieczne Nataszy Górnickiej ograły aż 4:0 Wartę Poznań.

Pogoda w Lubelskiem: Dziś może być niebezpiecznie

Pogoda w Lubelskiem: Dziś może być niebezpiecznie

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej przestrzega przed burzami, jakie we wtorek mogą nawiedzić województwo lubelskie. Ostrzeżenie obowiązuje dla siedmiu powiatów w południowej części regionu.

3 rzeczy, które warto wiedzieć o leasingu

3 rzeczy, które warto wiedzieć o leasingu

Polski Ład oraz wzrost stóp procentowych wprowadziły zamieszanie w zasadach, które dotychczas regulowały leasing. Wielu ludzi zastanawia się, czy leasing nadal ma sens i czy jest opłacalny?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium