Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Skansen: Najedz się do syta i jeszcze zabierz do domu

Łopatka gospodyni, golasy i żebro hetmana Zamoyskiego. Na deser duch puszczy i miodowe źródło. Aż 201 potraw będzie można skosztować i kupić w Muzeum Wsi Lubelskiej.
201 potraw zgłoszonych do dziesiątej, jubileuszowej edycji konkursu \"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to rekord w skali Polski. – Żaden inny region nie osiągnął jeszcze takiego wyniku – mówi Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. Potrawy zgłoszone do konkursu przez 145 wystawców oceniane będą przez jury w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz inne produkty regionalne, a także piątej, tzw. \"gastronomicznej” kategorii. Tu menu konkursowe będzie się składać z dwóch dań: przystawki bądź zupy oraz dania głównego. Kiedy jurorzy ocenią potrawy, do akcji wkroczy publiczność. Na stołach pojawią się chleby, kaszanki i kiełbasy, staropolskie pasztety i kilkanaście odmian pierogów. Nie zabraknie słodkości, miodów i nalewkowych rarytasów. – Spotkamy się tu z bryjką lnianą, golasami jaglano-marchwiowymi oraz mucybułami. W konkursowe szranki staną łopatka gospodyni i żebro Hetmana Zamojskiego. O nagrodę powalczą też topielec ze szczypiorem, trzoniaki krzczonowskie oraz zagadkowo brzmiące z nazwy: duch puszczy i miodowe źródło. Nie sposób wymienić wszystkich smakołyków – zachęca Tomasz Makowski. Degustacjom i zakupom będą towarzyszyć występy zespołów tanecznych, które na jubileuszową edycję konkursu przygotowały specjalny program. Wstęp biletowany: bilet normalny: 8 zł, ulgowy 4. –daj: Początek imprezy w niedzielę 18 lipca o godz. 12.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama