Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Finał konkursu w Kozłówce

Już w najbliższą niedzielę w Kozłówce odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do konkurencji zgłoszono 150 regionalnych produktów oraz 14 dań obiadowych.
"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Finał konkursu w Kozłówce
Podczas NKD panie ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych Gminy Fajsławice pokażą, jak zrobić orzeźwiający kompot w stylu macedoine. Fot. UMWL

To już XV edycja promującego regionalne przysmaki konkursu. Lubelski finał rozpocznie się o godz. 12 w parku Muzeum Zamoyskich w Kozłówce. Organizatorzy zapewniają, że będzie dużo i wytwornie. Podczas kiermaszu, który odbędzie się w ramach finału, regionalni wytwórcy zaprezentują swoje produkty, m.in.: wekowaną rybę w borowikach, smalec fasolowy, dżem z cukinii ze śliwką, sławatyckie lody, a także kwas ziołowy oraz nalewkę z mięty i ogórka.

W menu znajdą się potrawy o tak nietypowych nazwach jak chociażby piaseckie rozetki, piramidki ulowe czy skubaniec rogowski. Będzie można posmakować również „Sekret Sapiehów”, jeden z 23 specjałów ubiegających się o ogólnopolski tytuł „Perły 2015”.

Zwycięzcę ogólnopolskiego konkursu poznamy we wrześniu, podczas wielkiego finału, który obędzie się w Poznaniu. Właśnie tam trafi wyłoniony w niedziele przez jury najciekawszy lubelski produkt, jednak nie tylko o tym będą decydowali kulinarni eksperci. W ramach niedzielnego konkursu wyłonione zostaną najlepsze produkty w różnych kategoriach. Wszyscy goście kiermaszu będą mogli za darmo spróbować wykwintnej zupy jarzynowej zwanej pejzanką oraz staropolskiego kompotu.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama