Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retro warzywa"

Niby zwykła książka kucharska, czyli przepisy i zdjęcia. Niby zwykła, a jednak taka, po którą chce się sięgnąć.
Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retro warzywa"

Wszystko dlatego, że autorzy przedstawiają w niej siedem warzyw, kiedyś podobno znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych. O ile z wyborem można polemizować, bo według mnie rabarbar, czy buraki zapomniane nie są to, to już na pewno jarmuż, pasternak, czy brukiew odświeżenia potrzebują. Nie mówiąc już o takiej na przykład skorzonerze, o którą mogę się założyć, że zdecydowana większość z nas zupełnie nie wie, czym jest (a jak się okazuje jest rośliną z rodziny astrowatych) nie mówiąc już o tym, z czym się ją jeść powinno (a można np. zrobić pęczakotto na mleku z bobem. Na zdjęciu wygląda zjawiskowo!).

Książka ta przyniosła mi jedną ogromną korzyść. Oglądając zapowiedzi programów kulinarnych bardzo ciągle słyszałam, że uczestnicy zmagań przygotowują coś z topinambura. Nie mam pojęcia dlaczego, ale wydawało mi się, że może to być jakaś tajemnicza ryba (znawców kuchni proszę o wybaczenie!). Dzięki Łukasikowi i Targoszowi wiem, że to pólnocnoamarykański rodzaj słonecznika zwany także ziemną gruszką, kanadyjską truflą, jerozolimskim karczochem lub końskim ziemniakiem. Czuję się teraz niezwykle mądra!


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama
Reklama