Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Lubelskie ze smakiem: Zwycięski przepis wybrany

Zakończył się nasz konkurs na tradycyjną lubelską potrawę.
Lubelskie ze smakiem: Zwycięski przepis wybrany

Zwyciężyła Pani Renata Gorzel i jej zrazy z kaszy gryczanej. Lubelskie ze smakiem to konkurs kulinarny organizowany przez Dziennik Wschodni i Urząd Marszałkowski. Do wygrania był sprzęt AGD firmy Braun oraz nóż od Tefala. Poniżej prezentujemy zwycięski przepis Pani Renaty Gorzel, której serdecznie gratulujemy.

ZRAZY Z KASZY GRYCZANEJ Z GRZYBAMI ZAPIEKANE W SOSIE ŚMIETANOWYM

składniki:

• 30 dag kaszy gryczanej
• 1 jajko
• 30 dag świeżych grzybów (najlepsze będą prawdziwki lub kurki)
• 2 plastry cebuli
• smalec do smażenia
• trochę mąki
• bułka tarta
• sól

do sosu:

• łyżka masła
• łyżka mąki
• 1 średnia cebula
• pół szklanki śmietany 30%
• sól

Wykonanie:

Grzyby ugotować w 1l wody do miękkości. Odsączyć na sicie. Wywar podzielić na pół. W jednej części ugotować kaszę z dodatkiem soli. Kasza ma być rozgotowana (jeśli jest za mało wywaru należy dodać trochę wody). Odstawić do wystygnięcia.

Odsączone grzyby pokroić i przesmażyć na maśle dodając pokrojoną cebulę.

Do zimnej kaszy dodać jajko i mąkę w takiej ilości aby dało się formować placuszki. Z wyrobionej masy formujemy owalne placuszki, do każdego dodajemy trochę grzybowego farszu i zwijamy małe zraziki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowanie sosu:

Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pozostałą połowę wywaru z grzybów, chwilę dusić na małym ogniu, dalej dodać „zahartowaną” śmietankę rozrobioną z łyżką mąki i doprawić sos solą do smaku. Przygotowanym sosem polewamy zraziki i zapiekamy ok. 15 minut w temp. 150 stopni

- Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. A smak grzybów i kaszy od razu kojarzy mi się z lubelszczyzną. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto - dodaje na koniec Pani Renata.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama