Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Golonka po poznańsku w Lublinie

W restauracji Hades Szeroka, znanej z podawania golonki a’la Grześkowiak (według przepisu Kazimierza Grześkowiaka, autora przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”) pojawiła się ostatnio golonka po poznańsku.
Golonka po poznańsku w Lublinie

Golonkę naciera się czosnkiem, zalewa osolonym wrzątkiem, gotuje 2 godziny. Następnie dodaje włoszczyznę z cebulą, pieprz, listek laurowy, estragon. Kiedy golonka jest bardzo miękka, podaje się ją z zasmażaną kapustą, chrzanem i musztardą.

Poznaniacy, którzy próbowali golonki a’la Grześkowiak, twierdzą, że w poznańskiej lepsza jest skórka z warstwą tłuszczu, w lubelskiej z Hadesu galaretka i mięso tuż przy kości.

Czy Lech Cwalina wprowadzi konkurencję do menu? Ten doświadczony restaurator bywa wielce konserwatywny, ale posiada poczucie humoru. Testowa golonka poznańska bardzo mu smakowała.

– Wprawdzie to nie to co nasza, ale może wpuścimy ją do karty, żeby jej pokazać, która golonka rządzi – śmieje się Cwalina.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama