Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić domowy chrzan?

Jak zrobić domowy chrzan? Sprawdź przepis.
Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić domowy chrzan?
Chrzan

Autor: Jacek Świerczyński / archiwum

Składniki: duży korzeń chrzanu (25 dag), 5 dag masła, 1 żółtko, ok.3/4 szklanki słodkiej śmietanki, sól i cukier do smaku, sok z 1 cytryny

Wykonanie: zetrzeć chrzan na drobnej tarce i przelać na sicie wrzątkiem. Masło stopić w rondelku, włożyć chrzan, krótko przesmażyć. Dodać tyle śmietanki, aby powstał gęsty sos. Silnie podgrzać, ale nie gotować. Gorący sos zaciągnąć żółtkiem. Dodać sól, cukier, sok z cytryny do smaku. Schłodzić. Najlepiej przygotować chrzan na dzień przed podaniem. Jest doskonały do zimnych mięs i ryb.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama