Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Przepisy na majówkę: Pstrągi z grilla

Można go piec bezpośrednio nad żarem, ale my polecamy zawinąć w folię i upiec. Odwdzięczy się niebywale soczystym mięsem pachnącym ziołami.
Przepisy na majówkę: Pstrągi z grilla

Pstrągi w soli

Składniki: 4 pstrągi, białko z 4 jajek, sól gruboziarnista, 4 plasterki cytryny, przyprawa do ryb.

Wykonanie: Ryby wypatroszyć, umyć, do każdego włożyć plasterek cytryny, natrzeć w środku przyprawą do ryb. Białko wymieszać z solą gruboziarnistą i obłożyć tą mieszanką pstrągi. Piec nad żarzącymi się węglami (bez ognia). Kiedy skorupka będzie twarda, a mięso w środku soczyste – podawać. Najlepiej z sałatką cytrusową.

Pstrągi w folii

Składniki: 4 pstrągi, 4 łyżki białego wytrawnego wina, po 4 gałązki rozmarynu i bazylii, 4 plasterki cytryny, 1 duży pomidor, sól, pieprz.

Wykonanie: Oczyszczone i umyte pstrągi natrzeć w środku solą i pieprzem. Do każdego włożyć po gałązce rozmarynu i bazylii, plasterku cytryny i 2 ósemki pomidora. Pstrągi ułożyć na 4 kawałkach folii, zawinąć, podlać winem, zawinąć szczelnie. Grillować 20 minut, przekładając ryby z jednej strony na drugą.

Pstrągi w boczku

Składniki: 4 filety z pstrąga, 4 paski wędzonego boczku, 4 gałązki rozmarynu, 4 plasterki cytryny, masło, świeżo mielony pieprz, sól.

Wykonanie: Filety z pstrąga posolić, natrzeć pieprzem, odstawić na pół godziny do lodówki. Do każdego włożyć kawałek masła, rozmaryn, posolić, zawinąć w plaster boczku. Grillować 20 minut z obu stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem. Smacznego.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama