Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Festiwal "W krainie pierogów w Bychawie". Wystąpią Universe i Bajm

Kto odwiedzi Bychawę w dniach 26-27 maja, będzie mógł spróbować pierogów z trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. A to za sprawą imprezy „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. Pierogi lubelskie będą kulinarną gwiazdą XIX Ogólnopolskiego Festiwalu „W Krainie Pierogów”. Gwiazdą muzyczną jest Beata i Bajm
Festiwal "W krainie pierogów w Bychawie". Wystąpią Universe i Bajm

Pomysł trzech Urzędów Marszałkowskich, żeby zorganizować wspólną imprezę „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” jest znakomity. W tym roku odbędzie się w Bychawie, towarzysząc największemu świętu pierogów w Polsce. Mamy więc dwa w jednym, w dodatku pierogowy festyn dedykowany jest całym rodzinom. Tysiące pierogów, stoiska z lokalnymi produktami regionalnymi, koncerty, wesołe miasteczko, dmuchane zamki, kiermasze, konkursy, pokazy sprawiają, że z roku na rok ilość uczestników się zwiększa i zwiększa. Jakich pierogów szukać na obu imprezach?

Lubelskie. Pierogi chachłackie

Składniki: (na 70 pierogów): pół kilo kaszy gryczanej, 1,1/2 kg ziemniaków, 1 duża cebula, sól, pieprz do smaku, gotowe ciasto na pierogi.


Wykonanie: kaszę uparować i wystudzić, ziemniaki obrać i ugotować. Oba składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Wkroić świeżą cebulę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na krążki ciasta, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną. Można dodać skwarki ze słoninki. Smacznego.

Podkarpackie. Pierogi huculskie

Składniki: 50 dag bryndzy, 30 dag ziemniaków, 10 dag smalcu ze skwarkami, 1 kg mąki, jako, woda, sól, 50 dag słoniny.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę razem z bryndzą. Rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy do bryndzy z ziemniakami, dobrze wyrabiamy. Solimy mało, gdyż bryndza jest słona. Przygotowujemy ciasto na pierogi ,wałkujemy i wykrawamy małe kółka. Nakładamy farsz na ciasto, sklejamy pierogi. Nastawiamy wodę i gotujemy pierogi. Słoninę kroimy w paski i smażymy na skwarki. Po wyjęciu pierogów z wody okraszamy skwarkami.

Podlasie: Pierogi ziemniaczane

SKŁADNIKI: Farsz: 0,5 kg wędzonego boczku, 2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól , pieprz, zielona pietruszka, 1/2 szklanki mleka. Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 żółtko, 1 łyżka stołowa oleju, 1 łyżeczka soli.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i mleko. Pokrojony boczek i cebulę podsmażyć. Tak przygotowanym farszem napełnić przygotowane wcześniej ciasto. Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy ze śmietaną, z boczkiem, z masłem. Jeszcze lepsze są podsmażone na złoto. Uwaga: ziemniaczany farsz można pół na pół zmieszać z farszem dyniowym.

Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski

W sobotę, 26 maja, o godzinie 19. 30 wystąpi zespół Universe. W niedzielę o godzinie 19.20 odbędą się XIX Mistrzostwa Świata w Zjadaniu Pierogów. Na godzinę 21 zaplanowano koncert gwiazdy festiwalu - wystąpi Beata i Bajm. O godzinie 22.30 pokaz sztucznych ogni

26 maja 2018 - sobota

Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski

Występy lokalnych artystów. Kiermasz produktów regionalnych z Lubelszczyzny, Podlasia i Podkarpacia. Gwiazda wieczoru UNIVERSE godz. 19.00 - wstęp bezpłatny

27 maja 2018 - niedziela

XIX Ogólnopolski Festiwal "W Krainie Pierogów"

Początek godz. 14.00, wstęp płatny 10 zł.

Degustacje pierogów, konkursy, kiermasze, wesołe miasteczko * After Party godz. 15.00 * Power Play godz. 17.00

Gwiazda Wieczoru Beata i Bajm godz. 21.00

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama