Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Kucharz z Lublina wśród najlepszych na mistrzostwach świata

17 kucharzy z całego świata walczyło w Mediolanie o tytuł Mistrza Makaronu. Paweł Gałecki z Lublina znalazł się w pierwszej piątce
Kucharz z Lublina wśród najlepszych na mistrzostwach świata

Paweł Gałecki na co dzień pracuje w restauracji Piano w Lublinie. Jako drugi Polak w historii reprezentował Polskę w konkursie Barilla Pasta World Championship.

W pierwszym etapie konkursu 17 kucharzy z całego świata przygotowało autorskie danie makaronowe. Z tych osób wybrano 10, w tym Pawła Gałeckiego. W kolejnym etapie wyłoniono 5 najlepszych kucharzy. Obok przedstawicieli Norwegii, Chin, Stanów Zjednoczonych i Włoch też był lublinianin.

- Nawet nie marzyłem o tak dużym sukcesie. Mierzyłem się z najlepszymi kucharzami z całego świata, a oceniali mnie jurorzy z gwiazdkami Michelin. Niewiele zabrakło, a dostałbym się do finału, ale i tak bardzo się cieszę z tego, co udało mi się osiągnąć. Dzięki temu bardziej w siebie uwierzyłem i pokazałem, że w Lublinie jest wiedza, umiejętności i potencjał w branży kulinarnej – mówi Paweł Gałecki.

Autorskie danie makaronowe, dzięki któremu kucharz z Lublina zdobył międzynarodową sławę nosi wdzięczną nazwę Kęs lata (ang. Bite of summer). Jest to połączenie makaronu z bazyliowym pesto, ogórkiem i parmezanem. Do tego Paweł Gałecki dołączył pianę z ziemniaka i włoski ser burrata.

Do finału zawodów, które zorganizowano 24 i 25 października w Mediolanie zakwalifikowało się dwóch kucharzy: z Chin i ze Stanów Zjednoczonych. Ich zadaniem było przygotowanie w oryginalny sposób spaghetti al pomodoro. Zwyciężyła Carolina Diaz – przedstawicielka USA. 


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama