Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak przyrządzić gęś? Od półgęska do zupy berdyczowskiej. Najciekawsze przepisy

Carpaccio z gęsi, rosół z rydzami i soczysta pieczeń, która rozpływa się w ustach. To nasza propozycja na smaczny, rozgrzewający obiad. Najlepiej podać go w niedzielę, kiedy cała rodzina zbierze się przy stole. Dziś bohaterem kulinarnej mapy jest gęsina. Nawet pieczeń usmażymy na smalcu gęsim.
Jak przyrządzić gęś? Od półgęska do zupy berdyczowskiej. Najciekawsze przepisy

Listopad to w polskiej kuchni czas gęsiny. W regionalnej kuchni szczególnie. W regionie hoduje się gęś biłgorajską, której mięso jest cenione przez najlepszych szefów kuchni w kraju. Po drugie w Zemborzycach właśnie do dziś wędzi się piersi z gęsi, zwane półgęskami. To jeden z największych przysmaków polskiej kuchni. Nasze mamy i babcie jesienią i zimą obficie używały gęsiego smalcu, który zabezpieczał przed infekcjami.

Półgęski zemborzyckie

Składniki: 6 kg piersi gęsich, 20 dag soli kamiennej, 15 dag kolendry, 5 dag pieprzu, szczypta saletry, szczypta ziela angielskiego, 4 listki laurowe, goździki na smak.

Wykonanie: oczyszczone piersi gęsie układać w dużym garnku, przesypując saletrą i przyprawami, utłuczonymi w moździerzu. Nakryć wyparzonym talerzem i odstawić na 2 doby. Wynieść garnek w chłodne miejsce i marynować od 2 do 3 tygodni, przekładając mięso z wierzchu na spód i odwrotnie. Wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć, zawiesić w przewiewnym miejscu na 24 godziny. Następnie opleść sznurkiem jak szynki i wędzić w chłodnym dymie przez tydzień.

>>> Dobre, bo lubelskie. Instrukcja obsługi

Carpaccio z gęsi

Składniki: 250 g piersi gęsiej ze skórą, łyżka soli, 2 łyżki cukru, gwiazdka anyżu, 2 goździki, kawałeczek kłącza imbiru, słodka papryka.

Wykonanie: sól i cukier zblenderować przyprawami. Dokładnie natrzeć gęsinę, zawinąć w folię i schować do lodówki na kilka dni. Następnie osączyć z soków, wysmażyć skórą do dołu na patelni. Wystudzić i zamrozić. Wyjąć z lodówki, kroić na cienkie plastry na maszynce do krojenie. Na talerzu obsypać płatkami migdałów, polać lejem rzepakowym, udekorować ziołami, posypać grubo mielonym pieprzem.

Flaczki z gęsiny

Składniki: 1,5 kg gęsiny, marchewka, pietruszka, biała część pora, seler, mała cebula, przyprawy, 10 ziaren angielskiego ziela, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka soli, dwie łyżki mąki, olej.

Wykonanie: gęsinę odfiletować, pokroić w paski. Posolić i odstawić. Na kostkach, obrzynkach mięsa, warzywach i przyprawach ugotować wywar. Odcedzić. Paski gęsiny obtoczyć w mące i usmażyć. Przełożyć do wywaru i gotować 10 minut. Dodać ugotowane warzywa pokrojone w słupki, koncentrat, majeranek i gałkę.

>>> To mięso jest zdrowe i coraz bardziej popularne. Co można przyrządzić z jagnięciny? [przepisy]

Rosół na gęsinie

Składniki: 4 porcje gęsi z kością, po 5 pierożków z mięsem na porcję, 20 dag rydzów, 1 marchew, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 cebula, 1 główka czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso wypłukać zimnej wodzie, zalać 2 litrami wody, dodać jarzyny, przypieczoną cebulę, rydze, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Osobno ugotować pierożki, po odcedzeniu nakładać na głębokie talerze i wlewać porcje rosołu, dokładając mięso.

Pieczeń na smalcu gęsim

Cztery kawałki karkówki obsmażyć na gęsim smalcu, posolić i wstawić do pieca na pół godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Na patelni przesmażyć na maśle cebulę, dodać borowiki, kiedy będą miękkie, doprawić śmietaną i zmiksować. Dodać posiekaną pietruszkę.

Mięso wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzach, polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym na maśle. To bardzo smaczne danie przypomina smak staropolskiej kuchni.

>>> Poczuj jesień w kuchni. Przepisy na dania z dyni, grzybów i innych warzyw

Sznycel

Składniki: 60 dag cielęciny, 20 dag gęsiny, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu gęsiego do smażenia, 3 dag masła.

Wykonanie: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą.

Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami, szpinakiem, marchewką, groszkiem lub jarzynami gotowanymi z masłem.

Zupa berdyczowska

Zupa berdyczowska, zwana także berdyczowską Jankiela, obficie doprawioną cynamonem, przypomina trochę węgierski bogracz, lubi zawierać także rodzynki. Pod sam koniec gotowania Jankiel doprawiał ją jeszcze konfiturą z czarnej porzeczki. Mozna przyrządzić ją na wołowinie i gęsinie. Jak?

Wołowinę i gęsinę należy pokroić w kostkę, podsmażyć na gęsim smalcu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, doprawić pieprzem, wędzoną papryką, dodać główkę czosnku, ziele i listek oraz majeranek. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu do miękkości, podlewając bulionem warzywnym. Posolić, zalać bulionem warzywnym, dodać miód, cynamon i imbir.

Żydowski kawior

Składniki: 50 dag wątróbek drobiowych, 2 jaja na twardo, 2 cebule, sól, pieprz, smalec gęsi.

Wykonanie: wątróbki dokładnie oczyścić, starannie umyć. Opiec na patelni grillowej. W środku nie mogą być krwiste. Na gęsim smalcu przesmażyć na złoto posiekaną cebulę. Dodać wcześniej opieczoną i posiekaną wątróbkę. Dodać posiekane jajka, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, kto lubi może dodać kminkiem. Smacznego.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama