Reklama
Sprawdź, kto wygrał parowar Philipsa
Nadesłaliście, co najmniej sto pomysłowych przepisów. Łosoś z mango i chili, kurczak z kozim serem i dietetyczna golonka to zdaniem komisji konkursowej najlepsze przepisy.
- 06.03.2013 14:59

Zacznijmy od protokołu. Komisja konkursowa w składzie: Iwona Walkowicz (przewodnicząca), Agnieszka Dragan i Waldemar Sulisz oceniła przepisy nadesłane na konkurs \"Podaj przepis, wygraj parowar”. – Jesteśmy zaskoczeni tak dużą ilością nadesłanych przepisów. Najbardziej spodobał nam się przepis na łososia z mango i chili – mówi Iwona Walkowicz.
A oto nagrodzone przepisy:
Składniki: 1 kg łososia, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka miodu. Słoneczna salsa: 1 mango, 1/2 chili, 1 mała szalotka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, odrobina oliwy.
Wykonanie:
Przygotowuję marynatę, mieszam oliwę lub olej z sosem sojowym, przyprawami i miodem. Nacieram tym łososia. Ustawiam do gotowania na parze na 12-20 minut (w zależności od programu – normalny to dłużej, program szybki – krócej). Miksuję blenderem lub bardzo, bardzo drobno siekam mango, chili, szalotkę i do tego dodaję sok z cytryny, cukier i odrobinę oliwy. Podaję łososia z salsą, smacznego.
Składniki:
40 dag piersi z kurczaka, po 5 dag kopru włoskiego, koziego sera, 10 dag jogurtu naturalnego, szczypiorek, ząbek czosnku, tymianek, sól, ryż w saszetce.
Wykonanie:
Mięso nacieramy tymiankiem, solą. Nacinamy kieszeń. Ser ścieramy na tarce, koper kroimy w słupki, doprawiamy tymiankiem, solą. Napełniamy kieszeń. Spinamy wykałaczką. Gotujemy w parowarze 25 minut. Ryż gotujemy na sypko. Szczypiorek i czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem. Mięso kroimy w plastry. Podajemy na ryżem, polane sosem.
Składniki:
2 golonki, 3 marchewki, 2 duże cebule, 1 brokuł, 4 ząbki czosnku, ser żółty 10 dag, 1-1,5 litra piwa, woda, ziele angielski 3-4 ziaren, liść laurowy, kminek, sól, pieprz, papryka ostra, zioła.
Wykonanie:
Do garnka do gotowania na parze wlewamy piwo i wodę. Moja proporcja to 2/3 piwa i 1/3 wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, zioła, kminek i liście laurowe, po czym zagotowujemy.
Na sicie w garnku kładziemy golonki i gotujemy na parze 2-3 godziny (w zależności od ich wielkości).Pod koniec gotowania golonek dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę, brokuły, czosnek. To wszystko razem gotujemy minimum 40 minut. Po ugotowaniu golonusie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy żółtym serem, po czym krótko zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku.
Autorów zwycięskich przepisów prosimy o przesłanie na adres: [email protected] – nazwy potrawy, imienia i nazwiska, nr telefonu oraz oświadczenia, że przepis jest oryginalny i nie jest skopiowany z Internetu.
Nagrody, trzy wspaniałe parowary Philipsa prześlemy pocztą.
W puli nagród mieliśmy 3 nowoczesne parowary Philipsa serii Avance. Główną nagrodą w konkursie był model Philips Avance HD9170. Ponieważ wydobycie z poszczególnych potraw ich najlepszego smaku wymaga różnego czasu i temperatury, parowary Avance zostały wyposażone w \"program szefa kuchni”, oferujący zaprogramowane profile gotowania. W każdym pojemniku możecie umieścić inną potrawę. Program przygotowania posiłku pozwala ustawić właściwy czas gotowania każdej potrawy z osobna. Automatyczny licznik czasu podpowie, kiedy i w jakiej kolejności dodać każdy koszyk, aby uniknąć niedogotowania lub rozgotowania potrawy.
Dwie pozostałe nagrody to parowary Philips Pure Essentials HD9140. Wysokiej jakości parowar z pojemnikiem na przyprawy nadaje potrawom wyborny aromat ziół i przypraw. Zaprogramowane ustawienia zegara, funkcja trzymania ciepła i broszura z profesjonalnymi przepisami pomagają przygotować wyborne dania za każdym razem. Parowar posiada optymalne, zaprogramowane ustawienia zegara m.in. do gotowania jaj, warzyw i ryżu. Wyposażony został w zegar cyfrowy, wskaźnik usuwania kamienia z sygnałem dźwiękowym, schowek na przewód oraz we wskaźnik konieczności uzupełnienia wody.
Reklama













Komentarze