Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Konkurs z makaronami rozstrzygnięty!

Makaron tykociński, Mussaka i kokardki z 3 serami - te przepisy wybraliśmy. A ich autorzy otrzymują duże paczki makaronów plus minutnik.
Konkurs z makaronami rozstrzygnięty!
Na początku bijemy się w piersi. Sympatyczny konkurs nam zwyczajnie uciekł. I za to przepraszamy. Ale mamy też dobrą wiadomość. Konkursów będzie coraz więcej i nagrody będą coraz bardziej atrakcyjne. Będziemy także pracować nad lepszą logistyką. Obiecujemy terminowe rozstrzygnięcia i dużo nagród. Dziękując za wyrozumiałość - z radością podajemy zwycięskie przepisy. Dziękujemy, że jesteście z nami:) Składniki: - 1/4 kg makaronu (świderki, rurki, kolanka, penne) - 1 1/2 szklanki tłustego białego sera - 4 łyżki masła lub margaryny - sól - pieprz - garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki) Wykonanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Ser przetrzeć przez sito. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić makaron i smażyć, stale mieszając, do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia i wymieszać z przetartym serem. Doprawić do smaku z solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z dodatkiem pikantnych surówek. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować makaronu, bo znacznie pogorszy to smak potrawy. Smacznego! Natalia K. Składniki: 50 dag mielonego mięsa z indyka 2 czerstwe bułeczki 50 dag makaronu muszelki 1/2 szkl śmietany 4 jajka 4 łyżki masła łyżka oleju cebula garść startego parmezanu sól, pieprz.zielenina-bazylia, natka, szałwia, mięta, szczypiorek. Wykonanie: Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę razem z mięsem i połową cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ubić 2 jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z 2 łyżkami masła, jajkami. W natłuszczonej formie układać warstwami: makaron, masę mięsną. Każdą warstwę posypywać posiekaną cebulą, wymieszaną z posiekaną zieleniną. Powinno być jak najwięcej warstw,ostatnia makaron. Przykryć, zapiekać 30 min. Odkryć, zalać pozostałymi jajkami ubitymi ze śmietaną, posypać serem. Zapiekać ok 20 min. Składniki: 40 dag makaronu kokardki 1 szklanki kremówki 10 dag dowolnego żółtego sera 20 dag twarogu 3 łyżki sera z niebieską pleśnią oregano sól, pieprz. Wykonanie: Śmietanę połączyć z pokruszonymi serami, podgrzewać aż się roztopią, nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu. Połączyć z sosem,wymieszać. Podawać posypany oregano. Autorów zwycięskich przepisów prosimy o wysłanie swoich danych: Imię i nazwisko, adres, telefon kontaktowy, adres mailowy oraz krótkiego oświadczenia, że nadesłany przepis jest autorski i nie jest skopiowany z internetu na adres: [email protected] W puli nagród mieliśmy do wygrania 3 zestawy Makaronów Międzybrodzkich. Do każdego zestawu dołożyliśmy także profesjonalny minutnik, który pozwoli ugotować wam idealny makaron al dente. Międzybrodzki Makaron jest idealnym produktem do wszelkiego rodzaju potraw. Jego największym atutem jest fakt, iż wykonany jest ze świeżych jaj, wbijanych prosto do przygotowanego ciasta, w odróżnieniu od innych makaronów, gdzie często dodawane są jajka w proszku. Makaron Międzybrodzki zawiera także najwyższej jakości mąkę z pszenicy durum – semoliny oraz mąki pszennej. Dzięki temu jest sprężysty, a podczas gotowania dwukrotnie zwiększa swoją objętość.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama