Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Szef kuchni 2 PI ER zrekonstruuje dania Ostatniej Wieczerzy Leonarda da Vinci

Spektakl w ramach projektu „Jem Teatr” - w piątek, 12 kwietnia, o godzinie 19 w lubelskiej restauracji 2 PI ER - w ramach Post Festiwalu. Co przygotuje Jakub Piętowski, szef kuchni?
Szef kuchni 2 PI ER zrekonstruuje dania Ostatniej Wieczerzy Leonarda da Vinci
Szef kuchni 2 PI ER, Jakub Piętowski

Autor: Małgorzata Sulisz

Post Festiwal to festiwal inny niż wszystkie. - To jedyne na świecie świętowanie postu - mówi Grzegorz Józefczuk, dyrektor artystyczny Międzynarodowego Festiwalu Brunona Schulza w Drohobyczu.

W tym roku odbywa się druga edycja. Festiwal jest właśnie na półmetku. To sześć wielkopostnych czwartków, a każdy składa się z trzech elementów: Słowo/Dźwięk/Smak. W sekcji Smak najlepsi szefowie kuchni rekonstruują litewskie potrawy postne. To ukłon w stronę 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej.

W tym roku mija 500 lat od śmierci Leonarda da Vinci. Z tej okazji rekonstrukcję dań Ostatniej Wieczerzy Leonarda da Vinci przygotowuje szef kuchni 2 PI ER, Jakub Piętowski. - Leonarda znamy jako naukowca, rzeźbiarza, malarza, architekta, anatoma, muzyka, geologa, botanika... ale oprócz tych wielu talentów znany był też z umiejętności organizowania przyjęć i widowisk - mówi Dorota Misiejuk, współwłaścicielka restauracji 2 PI ER.

Co wiedzą archeolodzy, co malarze?

Co jadł Jezus podczas Ostatniej Wieczerzy? Mateusz pisze: „A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom”.

Ponieważ była to wieczerza paschalna, chleb był niezakwaszony (maca). Jezus łamał chleb, zanurzał go w miskach ze słodkim sosem; najpewniej figowym.

- Na stole wieczerzy paschalnej pojawia się jagnię, charoset (tarte jabłka z winem, orzechy, cynamon) - mówi Izabela Kozłowska-Dechnik z restauracji Mandragora.

Na stole znajdowały się również gorzkie zioła (z hebr. maror), na pamiątkę ucisku Żydów w Egipcie. - Na przykład korzeń chrzanu. Na stole było także wino, każdy z uczestników paschy wypija 4 kielichy wina - dodaje restauratorka.

Znamy wyniki badań archeologicznych, przeprowadzonych przez Generoso Urciuoli (Centrum Badań Pietre) oraz Martę Berogno (Muzeum Egipskie w Turynie). Według naukowców apostołowie i Jezus najprawdopodobniej jedli gulasz z fasolą (czulent), mięso jagnięce, tzir (czyli odmianę garum).

Na większości chrześcijańskich wyobrażeń Ostatniej Wieczerzy Jezus i jego uczniowie jedzą jedynie chleb, popijając wodą i winem. Kiedy jednak kilka lat temu przeprowadzono gruntowną restaurację dzieła Leonardo da Vinci, badacze ujrzeli wyraźny półmisek z rybą obłożoną plastrami pomarańczy.

Historycy kuchni, komentujący odkrycie orzekli, że ryba to węgorz, podawana w ten sposób w renesansowych Włoszech. Obok ryby znajdował się najprawdopodobniej owoc. Uznano, że to granat. Jednak kolejne badania, pozwoliły ustalić, że obok ryby leżał koper włoski.

Marek Szołtysek w książce „Kuchnia Matki Boskiej” pisze o rybie św. Piotra. Smażonej z łuską, razem z marchewką. - W niektórych restauracjach nad Jeziorem Galilejskim (między innymi w Tyberiadzie) podaje się ryby z monetami w pysku” - czytamy w książce.
Minestrone Toscano.

Ulubiona zupa Leonarda da Vinci

Przepis pochodzi z książki Dave’a de Witta „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej” wydanej przez Rebis.

Składniki: 2 szklanki suszonej fasoli, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łodyga selera, 1 marchew, 2 pory, 1,5 litra wody, świeża bazylia, goździki, rozmaryn, pół szklanki makaronu risoni lub orzo (można zastąpić domowymi zacierkami), przecier pomidorowy, 1,5 litra wody, sól.

Wykonanie: Zagotować wodę, wrzucić fasolę, gotować 2 godziny, połowę fasoli wyjąć i przetrzeć przez sito. Na głębokim rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę smażyć posiekaną cebulę i czosnek. Rozprowadzić przecier z wodą, wlać na patelnię, dodać pozostałe składniki wraz z ugotowaną fasolą, gotować 30 minut. Posolić.

12 kwietnia, godzina 19

• Przystawka na zimno
Chleb pieprzowy, masło oliwkowe, kiełbasa wieprzowa, ser wędzony, zioła, gulasz z fasoli.

• Zupa

Minestrone, grana padano, focaccia.

• Przystawka na ciepło

Penne, oliwa, pomidory, cebula, pecorino, natka pietruszki, peperoncino.

• Danie główne: Ryba z Ostatniej Wieczerzy

Płoć, ryż, koper włoski, cytrusy, trufla, groszek cukrowy, sos garum.

• Deser

Tarta marcepanowa, migdały, owoce, rokitnik, lody orzechowe, caliscioni.

Szczegóły na stronie: postfestiwal.eu

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama