Smaki Lubelszczyzny w parlamencie
Pod koniec marca, w parlamencie największe polskie festiwale smaku zaprezentowały stół wielkanocny.
- 29.03.2013 10:58

Świąteczne przysmaki przedstawiły: Europa na Widelcu – Wrocław, Good Food Fest – Warszawa, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – Poznań, Festiwal Smaku – Gruczno, Europejski Festiwal Smaku – Lublin oraz Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi z Ostrzeszowa. W śniadaniu wzięło udział 200 osób, w tym dziennikarze obsługujący parlament, posłowie, senatorowie i zaproszeni goście. – Przygotowałam boczek kresowy, Sekret Sapiehów, pikle z marchewki, konfiturę z derenia, berberysu oraz zielonego orzecha – mówi Danuta Pietrusik z Kodnia.
Z kodeńską prosciutto doskonale komponowały się sery z kolekcji Old Poland produkowane przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek z Radzynia Podlaskiego. – Uwielbiam Bursztyn, natomiast po raz pierwszy spróbowałem sera \"Szafir”. Wytrawny, z niezwykłymi aromatami wina, w smaku przypominał mi sery owcze, których próbowałem na Bałkanach – mówi Grzegorz Stech z Warszawy.
Prawdziwym przebojem wielkanocnego śniadania była dziczyzna i jagnięcina z \"Zajazdu Marta” w Pułankowicach. Wicepremier Janusz Piechociński delektował się pułankowickim \"foie gras”, które dobrze korespondowało z nalewkami Hieronima Błażejaka. Chyba najszybciej ze stołów zniknęła słynna szyneczka z karpia z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia. – Ich pstrągi w pieprzu mnie zachwyciły – mówi Witold Wróbel, szef festiwalu w Ostrzeszowie.
Na deser była szarlotka z kapusty oraz wielkanocne babeczki z wisienką z podlubelskiej Konopnicy. Na pamiątkę zajączki i baranki wypieczone przez piekarnię GS z Kozubszczyzny, które ozdobią wielkanocne stoły wielu znanych osób.
Reklama













Komentarze