Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Sanepid ostrzega. Salmonella w przyprawie wykorzystywanej do kiszenia ogórków

Problem wykryto w części partii gorczycy.
Sanepid ostrzega. Salmonella w przyprawie wykorzystywanej do kiszenia ogórków

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała” (opakowanie 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022) w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu.

– Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega Główny Inspektora Sanitarny i zaleca aby nie spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie.

Na komunikat zareagował także producent przyprawy używanej m.in. do kiszenia ogórków.

– Szanowni Klienci, potwierdzamy, że badanie produktu Gorczyca biała 30 g o numerze partii 1298133 wykonane przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazało obecność salmonelli. Zapewniamy, że problem dotyczy wyłącznie Gorczycy białej 30 g o numerze partii 1298133, co więcej tylko części tej partii, ponieważ kolejne wyniki badań próbek z niej pobranych nie wykazały obecności salmonelli. Pozostałe produkty z naszej oferty są w pełni bezpieczne – napisała firma Prymat.


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama