Majówka z nalewkami w Lublinie
W Lublinie po raz drugi rusza Szkoła Nalewek Tradycyjnych. Będą wykłady, warsztaty, spotkania z Mistrzami Polskich Nalewek i otwarte pokazy. Radosna majówka z nalewkami towarzyszy IX Targom Ogrodniczym Eden, które 18-19 maja odbędą się w Lublinie.
- 10.05.2013 09:37

W maju zaczyna się w Polsce sezon na robienie nalewek. W tym nalewki sosnowej. – Zebrać młode boczne przyrosty sosen. W dużym słoju ułożyć warstwę pędów sosnowych, warstwę cukru, warstwę pędów aż do zapełnienia słoja. Odstawić w słoneczne miejsce na dwa tygodnie, aż cały cukier się rozpuści. Zlać syrop, który jest doskonały na kaszel. To, co zostało zalać spirytusem zmieszanym z wodą. Zostawić na 3 tygodnie, zlać, a pędy zalać alkoholem ponownie. Do sosnówki można dodać jałowiec suszony lub cytrynę, można ją także osłodzić miodem – mówi Marek Dyrka z Lublina, który w Szkole Nalewek Tradycyjnych będzie mówił o nalewkach sosnowych właśnie.
Szkoła nalewek
Odbędzie się w Lublinie po raz drugi. Zajęcia rozpoczną się w sobotę, 18 maja, o 13 w hali wystawowej Targów Lublin SA przy ul. Dworcowej 11, gdzie odbywać się będą IX Targi Ogrodnicze Eden. Dziewięć wykładów z historii nalewek, podstaw sztuki ich wytwarzania, historii sztuki i zdrowotnych właściwości nalewek pozwolą zdobyć minimum wiedzy o trudnej sztuce wyrabiania nalewek.
Sensacyjnie zapowiada się wykład poświęcony nalewkom, które ponoć są w stanie pomóc w walce z nieuleczalnymi chorobami. – W niektórych owocach zawarte są silnie działające substancje, które mogą być pomocne w profilaktyce anytnowotorowej – mówi Zbigniew Sierszuła z Warszawy. Na zakończenie zajęć odbędzie się degustacja potraw i nalewek.
Dodatkową atrakcją będzie specjalny \"Wieczór z nalewkami”, który odbędzie się 18 maja w restauracji \"Ulice Miasta”. Będzie można spróbować nalewek Zbigniewa Sierszuły i specjalnie dobranych potraw.
Turniej Nalewek
Także w sobotę, 18 maja, o godz. 15 przy Dworcowej 11 odbędzie się kolejny już majowy turniej nalewek. W tym roku odbywa się pod hasłem \"Mistrzowie i uczniowie”. Swoje nalewki wystawią ci, którzy mają na swoim koncie wiele zwycięstw w polskich turniejach oraz ci, którzy zaczynają przygodę z nalewkami.
– Zachęcam do tego spotkania, będzie można porównać swoje nalewki, poddać je ocenie ekspertów, wymienić się doświadczeniami oraz spróbować tego, co robią inni – mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku, który będzie pracował w kapitule.
Pasjonaci nalewek będą mogli zakupić na IX Targach Ogrodniczych Eden sadzonki krzewów i drzew, posłuchać wykładów, obejrzeć wystawy kwiatów.
Warsztaty Sztukmistrzów Nalewek
To otwarte spotkania, wykłady i warsztaty poświęcone nalewkom. Rozpoczną się w niedzielę, 19 maja, o 13 w drugim dniu targów. Zobaczycie pokaz robienia nalewki, będzie można spotkać się z wykładowcami Szkoły Nalewek Tradycyjnych i poprosić o konsultacje.
Bardzo atrakcyjnie zapowiada się pokaz gotowania potraw z kwiatów w wykonaniu Agnieszki Filiks, szefowej kuchni restauracji \"Siwy Dym” połączony z degustacją. Agnieszka gotowała na Europejskim Festiwalu Smaku 2012 z Pawłem Lorochem (na zdjęciu), zdobyła \"Złotą Łyżkę” Dziennika Wschodniego.
W ciągu obu dni będziecie mogli zwiedzić wystawy roślin egzotycznych i mięsożernych, posłuchać wykładów o uprawach roślin egzotycznych, roślinach dietetycznych, poznać nowe odmiany róż. Program IX Targów Ogrodniczych Eden dostępny na stronie: www.eden.targi.lublin.pl.
Majówka z nalewkami
Lublin, 18–19 maja 2013, IX Targi Ogrodnicze Eden.
Miejsce: Targi Lublina SA, ul. Dworcowa 11. Organizatorzy: Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku, Targi Lublin SA, Agencja RAKI. Zapisy do szkoły nalewek, informacje o turnieju, zgłoszenia: Marta Pazura, tel. kom. 603 995 967.
Reklama













Komentarze