Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Dieta a odporność przed koronawirusem. „Warto zwracać uwagę na owoce, warzywa cebulowe, kiszone”

W wydaniu specjalnym programu „36,6” gościł dietetyk Mateusz Durbas, który odpowiedział na pytania związane z pandemią koronawirusa. Czy możemy sobie poprawić odporność dietą? Czy to pomoże w obliczu koronawirusa? Dietetyk obalił też mit, że alkohol może pomóc zabić zarazki w organizmie.
Dieta a odporność przed koronawirusem. „Warto zwracać uwagę na owoce, warzywa cebulowe, kiszone”

Koronawirus SARS-CoV-2 to patogen, który wywołuje chorobę COVID-19. Schorzenie przypomina zapalenie płuc, które ma zbliżony przebieg do SARS, czyli ostrej niewydolności oddechowej. Na tę chwilę w Polsce zakażonych jest już ponad 100 osób, z czego trzy osoby zmarły. Aktualnie objętych nadzorem epidemiologicznym zostało blisko 18000 ludzi, a ponad 3000 musi poddać się kwarantannie. W związku z rosnącą liczbą zakażonych władze zdecydowały się zamknąć wszystkie placówki oświatowe, muzea, kina oraz teatry. Odwołano także wszystkie imprezy masowe. Dodatkowo wprowadzono stan zagrożenia epidemiologiczne, który - na tę chwilę - zakazuje zgromadzeń oraz widowisk. Zakazy mają obowiązywać przez najbliższe dwa tygodnie.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama