Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Propozycje na świąteczny obiad. Jest jeszcze czas żeby przygotować coś pysznego

Podpowiadamy, co można przygotować na świąteczny obiad.
Propozycje na świąteczny obiad. Jest jeszcze czas żeby przygotować coś pysznego

Autor: Maciej Kaczanowski/archiwum

Barszcz grzybowy

SKŁADNIKI: 10 dag suszonych grzybów, 2 szklanki zakwasu, 2 litry wody, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, pół szklanki kwaśnej śmietany, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek.

WYKONANIE: suszone grzyby namoczyć na noc. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Zagotować wodę z pieczoną na blasze cebulą i listkiem, dodać podsmażony boczek, ugotowane grzyby i smak spod grzybów. Wlać zakwas, zagotować, wyjąć cebulę i listek laurowy, podprawić śmietaną. Posolić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Karkówka z boczkiem

SKŁADNIKI: 4 kotlety z karkówki, 2 łyżki musztardy francuskiej, 8 cienkich plastrów boczku wędzonego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.

WYKONANIE: kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Zawinąć w plastry boczku, spiąć patyczkiem, posmarować oliwą, pozostawić na 30 minut. Piec na grillowej patelni przez około pół godziny. Od czasu do czasu możecie podlać karkówkę bulionem.

Kokosowy kurczak

SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka, 1 jajko, po 4 łyżki bułki tartej i wiórków kokosowych, 2 łyżki mleka, sól, pieprz.

WYKONANIE: bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi, dodać sól, pieprz. Jajko roztrzepać z mlekiem. Filety delikatnie rozbić, obtoczyć w jaju, a potem panierce. Smażyć na oleju po 4 minuty z każdej strony, tak by były złociste i chrupiące.

Kotlety z indyka

SKŁADNIKI: 4 kotlety z indyka, 1 cukinia, 1 jajko, 4 plastry pikantnego sera, 1 pomidor, bułka tarta, sól, pieprz, 8 kartofli ugotowanych w mundurkach, zioła prowansalskie, oliwa

WYKONANIE: mięso lekko zbić, natrzeć solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Na patelni podsmażyć plastry cukinii na złoty kolor. Kotlety panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Ziemniaki pokroić w plastry, obtoczyć w ziołach prowansalskich i usmażyć na złoto.

Na każdym kotlecie ułożyć plastry cukinii, na to ser żółty i plaster pomidora. Zapiec do rozpuszczenia sera. Podawać z chrupiącymi i pachnącymi ziemniakami.

Medaliony nadbużańskie

SKŁADNIKI:4 plastry schabu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, świeże zioła z ogródka, sól, pieprz, jajko, mąka.

WYKONANIE:  schab rozbić, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać z ziołami. W tym czasie na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, odparować, doprawić solą z pieprzem. Schab smarować pieczarkami, złożyć na pół, panierować w bułce i jajku, smażyć na złoto.

Mieszek z podgrzybkami

SKŁADNIKI: 60 dag polędwicy od schabu, 20 dag świeżych lub mrożonych grzybów, 1 cebula, masełko, sól, pieprz, mąka, olej.

WYKONANIE: pokroić polędwicę na 4 plastry, delikatnie rozbić na okrągło, posypać solą z pieprzem. Pokrojone w kostkę podgrzybki usmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Doprawić solą z pieprzem. Na polędwicy układać farsz, zawinąć w sakiewkę, oprószyć mąką i usmażyć na złoto na głębokim tłuszczu. Podawać z warzywami z wody.

Ormiańskie szaszłyki

SKŁADNIKI: 20 dag wołowiny, 1 ugotowany ziemniak, 1 jajko, 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich, łyżka mąki, łyżeczka namoczonych rodzynek, masło, sól, pieprz, świeża mięta i kolendra.

WYKONANIE: mięso zmielić razem z ugotowanym ziemniakiem. Dodać zmielone orzechy, rodzynki, mięte, kolendrę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszać. Zrobić kulki, obtoczyć w mące, nabijać na patyczki, nadać rękami podłużny kształt. Upiec na grillu, na talerzu polać stopionym masłem.

Tarta cebulowa

SKŁADNIKI: pół kg cebuli, 10 dag boczku, 3 łyżki oleju. Na ciasto: 30 dag mąki, pół kostki masła, 1 jajko, szczypta soli, woda. Nadzienie: 2 jajka, po 100 ml mleka i śmietany, kminek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

WYKONANIE: z mąki, soli, masła, wody i jajka wyrobić kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Wymieszać mleko, śmietanę, mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pierz. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę i pokrojony boczek, zalać nadzieniem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Zrazy koronne

SKŁADNIKI: 70 dag zrazówki, pieprz, sól, 1 duża cebula, 8 suszonych grzybów, 2 kromki czerstwego razowego chleba, 2 łyżki oleju. Na farsz: 15 dag cebuli, 2 łyżki masła, 1 szklanka startego czerstwego chleba, 1 surowe jajko, sól, pieprz.

WYKONANIE: umyte grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować i pokroić w paseczki. Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry w poprzek włókien i lekko rozbić tłuczkiem. Posypać pieprzem. Przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dokładnie wymieszać z pieprzem, solą i czerstwym chlebem. Na płaty mięsa nałożyć farsz, zawinąć zrazy, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, na reszcie oleju zrumienić plastry cebuli i razem z grzybami dodać do zrazów.

Dwie kromki czerstwego chleba zetrzeć na tarce, posypać zrazy, polać wywarem z grzybów i dusić na wolnym ogniu. Podawać z kaszą.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama