Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jest możliwa data otwarcia restauracji. Ale są też nowe zasady

Otwarcie restauracji będzie możliwe 18 maja. Ale ma dotyczyć tylko ogródków gastronomicznych. To na razie nieoficjalne informacje, które we wtorek podała rozgłośnia RMF FM.
Jest możliwa data otwarcia restauracji. Ale są też nowe zasady
Piwiarnia Warka na placu Wolności/

Autor: Warka

– To jakieś zielone światełko w tunelu – komentuje Wojciech Romaniuk z Białej Podlaskiej, właściciel piwiarni Warka. Tak jak inni z tej branży, musiał zamknąć swój lokal w połowie marca. Próbował przez dwa tygodnie dowozić klientom dania z menu, ale ta opcja mu się nie opłacała.

Z nieoficjalnych doniesień wynika, że 18 maja rząd ma pozwolić działać tym restauratorom, którzy mają ogródki gastronomiczne. Ale pod pewnymi warunkami. Stoliki mają być od siebie oddalone o 2 metry. Poza tym, klienci nie będą mogli sami podchodzić do baru. Wszystko ma się odbywać poprzez obsługę kelnerów. Będzie można udać się jedynie do toalety. Maseczki na twarz i rękawiczki nie będą wtedy konieczne.

– Obawiam się tego, że obostrzenia spowodują że klientów będzie mniej. Poza tym, skoro stoliki co dwa metry, to miejsc siedzących ubędzie – zauważa Romaniuk. – Kolejna sprawa to przestrzeń otwarta, która uzależniona jest od pogody, a więc działalność w deszcz nie będzie istniała – dodaje przedsiębiorca. Jego zdaniem, taka forma da mu możliwości 15-procentowej skali działalności lokalu. – Ale od czegoś trzeba zacząć. Trzeba dać ludziom pracować i zarabiać. Pomimo ograniczenia działalności przedsiębiorca nie zwolnił nikogo ze swojej załogi.

Miejsce na ogródek ma też bialska restauracja „Dla przyjaciół – Diana. food&drink&cafe”. Przez okres pandemii lokal umożliwia klientom zamawianie niektórych dań na wynos.

– To jest nadzieja na unormowanie się sytuacji. Martwimy się jednak, że przy tak surowych obostrzeniach, nie będziemy w stanie wydać tyle posiłków i napoi, by pokryć koszty najmu lokalu, ogródka piwnego czy obsługi kelnerskiej – zaznacza Arkadiusz Ładniak, właściciel restauracji. – Liczymy, że będzie to etap w drodze do jak najszybszego powrotu do normy, i niedługo znów będziemy mogli wrócić do pracy – dodaje właściciel.

Pełne uruchomienie restauracji rząd zaplanował w trzecim etapie odmrożenia gospodarki. Przypomnijmy że od poniedziałku działalność wznowiły galerie handlowe, ale punkty gastronomiczne tam zlokalizowane nadal muszą pozostać zamknięte.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama