Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepis na udane święta. Włodawskie ciasteczka świąteczne

Przepis z nad Buga na korzenne ciasteczka, które sprawdzą się podczas wigilii i będą niezastąpione podczas świąt Bożego Narodzenia.
Przepis na udane święta. Włodawskie ciasteczka świąteczne
Aneta Lis, Atmosfera Cafe

SKŁADNIKI: 50 dag mąki tortowej, 30 dag masła pokrojonego w kostkę, 20 dag cukru pudru, 2 jajka, otarta skórka z 2 małych pomarańczy, szczypta cynamonu, ulubiony farsz.

WYKONANIE: mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i szybko wyrobić, aby uzyskać kruche ciasto. Dodać resztę składników, otartą skórkę z pomarańczy i słuszną porcję cynamonu - pamiętając, że są to ciasteczka świąteczne, a nuta korzenna sprzyja klimatowi świąt. Owinąć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na około 3 mm. Wycinać formą ciasteczka i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Aż się zarumienią. Po upieczeniu posmarować swoim ulubionym farszem, ja wykorzystałam masę z białego maku, konfiturę z owoców leśnych oraz farsz z gorzkiej czekolady.  Na koniec ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama