Reklama
Riblja čorba na placu Rybnym!
W bałkańskiej kuchni nie może zabraknąć gęstych sycących zup.
- 05.07.2013 14:07

– Najsłynniejsze, zagęszczane mąką, to jagnjeca corba, pyszna zupa na bazie jagnięciny czy riblja corba, pikantna zupa rybna. Ryby będą królować na Europejskim Festiwalu Smaku za sprawą Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”, zajmującego się promocją ryb słodkowodnych.
Na placu Rybnym, gdzie w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów odbywały się targi rybne, stanie zagroda rybacka. – Będziemy gotować zupę rybną na wolnym ogniu i częstować nią publiczność – mówi Mariusz Puła z LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”. W gotowaniu weźmie udział Paweł Loroch z „Pytania na śniadanie”, gość specjalny festiwalu.
A my mamy dla was przepis na serbską zupę rybną riblja corba, którą już dziś możecie ugotować sobie w domu.
Składniki: litr bulionu rybnego, 50 dag ryb (karp, tołpyga, miętus, sum), 2 czerwone papryki, 1 puszka pomidorów, pęczek natki pietruszki, 2 papryczki chili. Na bulion rybny: łby ryb (bez oczu i skrzeli), kręgosłupy, ogonki, marchewka, seler, por, cebula, sól, pieprz, listek laurowy, ziele.
Wykonanie: na bazie łbów, kręgosłupów, ogonków gotujemy wywar, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i podpieczoną cebulą, gotujemy 2 godziny. Po odcedzeniu do bulionu dodajemy pomidory z puszki, posiekane papryczki, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy papryka będzie miękka, wkładamy pokrojone filety rybne. Gotujemy 5 minut, na talerzach posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Reklama













Komentarze