Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Bałkański smak na 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie

Będzie królował podczas 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który 6-8 września odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie. Gwoździem programu będzie benefis Roberta Makłowicza, który pół roku mieszka w Polsce, drugie pół na Bałkanach
Bałkański smak na 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie
Kulinarny temat festiwalu wiąże się bezpośrednio z koncertami tegorocznej edycji. W piątek, 6 września, o 19 na placu Po farze zagra legendarny zespół Balkanika. Najlepsza orkiestra Serbii to połączenie tradycyjnych brzmień bałkańskich z nowoczesną aranżacją i ulubiony zespół Ennio Morricone. Jego lider Sanja Ilic wraz z Goranem Bregovićem skomponował muzykę do głośnego filmu \"Posterunek graniczny”. W sobotę, 7 września, także o 19 rozpocznie się koncert Original Balkan Gypsy Kal Band from Serbia. 8-osobowa orkiestra gra muzykę z Bośni, Chorwacji, Bułgarii, Macedonii i Serbii. – Muzycy obu zespołów są koneserami dobrej kuchni. Kal Band poza koncertem wystąpi w benefisie Roberta Makłowicza – mówi Radek Maciejewski z Dog&Frog Promoters, przedstawiciel obu zespołów na Polskę i wielki smakosz kuchni bałkańskiej. Muzyczne klimaty zobowiązują, dlatego na Scenie Smaku będą królować bałkańskie klimaty w serbskim wydaniu. Czego możemy spodziewać się podczas licznych pokazów, degustacji i warsztatów? Pljeskavica od Makłowicza Jaka jest kuchnia serbska? – Słynie z bardzo dobrych mięs: wołowiny, jagnięciny i koźliny. Dwa najlepsze dania to ćevapcići (rodzaj kiełbasek z posiekanego mięsa) i pljeskavica (rodzaj hamburgera). Mięso jest wymieszane z przyprawami – tłumaczy Radek Maciejewski. Fanami pljeskavica są Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Oto ich autorski przepis. Składniki: 1 kg mielonej młodej wołowiny (albo mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego), 1 płaska łyżeczka sody kuchennej, 3/4 szklanki wody, 1 cebula, 1 mała ostra papryczka, sól. Wykonanie: mięso wyrobić dokładnie z wodą, solą i sodą. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Dodać drobniutko posiekaną cebulę i paprykę, jeszcze raz wyrobić, formować płaskie, okrągłe kotleciki, każdy lekko nasmarować olejem i piec z obu stron na ruszcie. Dla fanów serbskiej kuchni mamy oryginalny przepis na pljeskavicę z serem od Anety i Marko Borizovskich z Belgradu. Składniki: 10 dag wieprzowiny, 10 dag wołowiny, pół średniej cebuli, ząbek czosnku, pół łyżki mielonej słodkiej papryki, dwa plasterki sera żółtego, przyprawa do cevapcici (gotowa). Wykonanie: mięso przekręcić przez maszynkę lub drobno posiekać. Cebulę i czosnek rozgnieść lub też posiekać. Zmieszać z mięsem, dodać paprykę i przyprawę. Ser drobno pokroić. Powstałą masę wyrobić, uformować kotlety i grillować na ruszcie. Składniki: 50 dag mielonego mięsa (jagnięciny lub baraniny), 2 cebule, 1 jajko, kawałek bagietki, sól, pieprz, natka pietruszki, papryka w proszku. Wykonanie: cebulę przesmażyć na oliwie, dodać mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać przyprawy, dokładnie wyrobić, formować w rękach podłużne kiełbaski. Nadziewać na drewniane patyczki i opiec na grillu. Do mięsa można podać na przykład dymiące naczynie pełne małych gołąbków z liści winogron. O ile powyższych potraw będzie można skosztować na Scenie Smaku (plac Po farze) w cyklu \"Europa na talerzu”, to w tym roku festiwal odbywał się będzie także na błoniach przed zamkiem oraz na placu Rybnym. To właśnie tam rozłożą się kuchnie polowe, gdzie zamiast tradycyjnej polskiej grochówki będzie można na przykład skosztować jednogarnkowej potrawy, przypominającej nasze pieczonki. Oto przepis na bałkański gar. Składniki: 50 dag wołowiny, 50 dag jagnięciny, 50 dag baraniny, 50 dag ziemniaków, 1 bakłażan, 2 pomidory, 2 papryki, po 10 dag kapusty, marchwi, selera, pietruszki, cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, listek laurowy, 1 szklanka wina, sól, pieprz, ostra i słodka papryka. Wykonanie: mięso kroimy w kostkę. Baraninę i jagnięcinę moczymy w kwaśnym mleku lub jogurcie przez 3 godziny. Kroimy ziemniaki, cebulę i pomidory w plastry, paprykę w kostkę, pozostałe warzywa w talarki. W gęsiarce, żaroodpornym garnku lub brytfance układamy warstwami ziemniaki, pomidory, mięso, pozostałe warzywa, ziemniaki, pomidory, mięso. Wino mieszamy z przyprawami i zalewamy potrawę. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i dusimy na bardzo wolnym ogniu przez 3 godziny. Zapraszamy. www.europejskifestiwalsmaku.pl Pod tym adresem znajdziecie informacje na temat 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 6-8 września 2013 organizowanego przez województwo lubelskie, miasto Lublin i Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama