Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy na Wielkanoc. Pastiera Napoletana, czyli włoski sernik

Chciałabym zaproponować Czytelnikom włoski wielkanocny sernik (z Neapolu) z gotowaną pszenicą i ricottą – mówi Iwona Baruk. Warto dodać, że włoskie gospodynie pieką ten placek w Wielki Piątek, a po upieczeniu ciasto musi mieć co najmniej dwa dni na to, by smaki się zharmonizowały.
Przepisy na Wielkanoc. Pastiera Napoletana, czyli włoski sernik
Iwona Baruk, właścicielka restauracji Atrium

Autor: Archiwum

Przygotowania należy rozpocząć od 2-3 dni wcześniej od namoczenia ziaren pszenicy w zimnej wodzie, wodę należy codziennie zmieniać. Następnie cedzimy, wsypujemy pszenicę do garnka, zalewamy wodą – tak, aby warstwa wody była o połowę wyższa niż warstwa pszenicy. Gotujemy około 60 minut. Następnie 200 g gotowanej pszenicy gotujemy z mlekiem 80 g, masłem 25 g, szczyptą soli i opcjonalnie skórką z cytryny i/lub pomarańczy/lub wanilią. Chłodzimy.

Ciasto

Składniki: 250 g mąki, 100 g masła lub 50 masła i 50 smalcu, 80 g cukru, 1 jajo, otarta skórka z 1 cytryny, szczypta soli.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto, odstawić na minimum godzinę do schłodzenia.

Masa serowa

Składniki: 250 g ricotty, 150-180 g cukru (wg. uznania), 20 g miodu, 2 jaja, 1 żółtko, 20 g mleka. Jeśli lubimy: owoce kandyzowane

Wykonanie: mieszamy wszystkie składniki razem z  przestudzoną pszenicą. 2/3 rozwałkowanego ciasta wykładamy formę o średnicy 20 - 22 cm, na to układamy masę z ricotty, na górze z reszty ciasta robimy kratkę z pasków. Pieczemy ok. 50 - 55 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama