Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Warzywne kanapki. Menu na upały

W upalne dni nabierają znaczenia. Podstawą są grube plasterki ogórka, cukinii, pomidora, kalarepki czy awokado. Taką zieloną kromeczkę warto posolić i doprawić odrobiną pieprzu.
Na kawałki ogórka nakładamy po łyżeczce twarożku, na twarożek – odrobinę wędzonego łososia. I gotowe. Na grube plastry pomidora pasuje pasta wykonana z twarożku i wędzonej makreli. Na wierzch dużo zielonego koperku. Doskonałym dodatkiem na warzywne kanapki jest ugotowana fasola Jasiek, którą mieszamy z odrobiną ostrej pasty paprykowej i układamy na plastrach ukośnie pokrojonej cukinii. Na zielone kanapki warto przygotować sobie tapenadę z czarnych lub zielonych oliwek. – Podstawa to dobre oliwki, przy czarnych sprawdźmy, czy nie są farbowane. Do tego kapary i kto lubi filety anchois. Oraz dobra oliwa – mówi Elżbieta Cwalina z restauracji Hades-Szeroka w Lublinie. Do blendera wrzucamy szklankę oliwek, 2 filety anchois, 2 łyżeczki kaparów, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Miksujemy, powoli wlewając 5 łyżek oliwy. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podajemy na kalarepce lub awokado.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama