Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Dynia w 5 smakach

Jest pyszna, bardzo zdrowa i niezwykle smaczna. Tylko trochę zapomniana w polskiej kuchni. Dziś potrawy z dyni wracają do łask, a stolicą dyniowego zagłębia w naszym regionie są Wisznice.
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Dynia w 5 smakach
(Maciej Kaczanowski)
W lubelskich restauracjach coraz częściej można spotkać zupę z dyni na słodko i na ostro. Najmodniejsza jest zupa dyniowa z imbirem. Do zupy możecie dodawać chrupiący boczek czy dobry żółty ser. Ale warto zacząć od wersji wegetariańskiej. I połączyć dynię na przykład z porami. Na dobry początek przepis z regionu Zupa dyniowa z Wisznic Składniki: 1 słodka dynia, woda, sos sojowy, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, listki pietruszki Wykonanie: dynię ugotować w osolonej wodzie i rozgnieść. Doprawić do smaku sosem sojowym, gałką muszkatołową - pieprzem i imbirem. Posypać listkami pietruszki. Z miodem Składniki: 1 kg dyni, 1 por, 2 marchewki, 1 łyżka miodu, koperek, sól, pieprz, 1 łyżka oleju z pestek dyni. Wykonanie: do garnka wkładamy pokrojoną dynię, dodajemy kawałki pora i marchewki, zalewamy wodą i doprawiamy miodem. Gotujemy pół godziny, dodajemy posiekany koperek. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek, do każdej dajemy odrobinę oleju. Pieczona dynia z miodem Składniki: 4 małe dynie, miód, masło, sól, pieprz. Wykonanie: dynie kroimy na pół, wybieramy miąższ i pestki. Do każdej połówki dajemy po 2 łyżki miodu i masła. Doprawiamy solą z piperzem, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy do mięs. Pycha. Na zimę Składniki: 4 kg dyni, 1,5 litra octu z białego wina, cytryna, laska wanilii, kawałek świeżego korzenia imbiru, 1,5 kg cukru, 1 - 2 laski cynamonu, łyżka goździków. Wykonanie: dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w chłodne miejsce. Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany imbir, cukier, skórkę cytrynową, goździki i cynamon. Zagotować. Dynię osączyć i wkładać porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować godzinę w temperaturze 200ºC. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze przez pół godziny. Na deser Dynię obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem. Dodać masło i udusić. Kiedy powstanie gładka masa, zdjąć z ognia. Dodać orzechy, doprawić kardamonem, skórką z cytryny i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać. Przełożyć dynię do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika (190 stopni Celsjusza) na 20 minut. Pokroić na kawałki. Podawać z pikantnymi dżemami. Lub bitą śmietaną. Co siedzi w dyni Przede wszystkim beta karoten, który wzmacnia system odpornościowy, zapobiega nowotworom i chorobom serca. Dynia dostarcza potrzebnych minerałów, takich jak: sód, potas, magnez, wapń żelazo i fosfor. Oraz witamin z grupy B, witaminę C i kwas foliowy. Prawdziwe skarby kryją się w pestkach dyni, które trzeba ususzyć i się nimi zajadać. Zawierają duża białka i cynku oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Garść pestek dziennie to obowiązkowy posiłek panów po czterdziestce, ponieważ cynk chroni prostatę.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama