Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Jak zrobić dobrą pigwówkę?

W ogrodach dojrzewają owoce pigwowca i pigwy. Jeśli zaczynamy przygodę z nalewkami, najlepiej zacząć od pigwowca. Nalewka będzie słodsza i bardziej aromatyczna. Najważniejsze są owoce.
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Jak zrobić dobrą pigwówkę?
(Maciej Kaczanowski)
– Musimy znać miejsce ich pochodzenia, po to, żeby upewnić się, czy nie rosły na przykład przy drodze. Starajmy się nie kupować owców na targu, lepiej popytać znajomych i poszukać takich, co hodują pigwowca – mówi Marek Dyrka, który wielokrotnie zdobywał laury na turniejach nalewek organizowanych w Lublinie. Na drugim miejscu jest spirytus, a dokładnie jego mieszanka. 1 litr spirytusu mieszamy z 400 ml przegotowanej wody i odstawiamy na kilka dni po to, żeby na dno opadły ewentualne zanieczyszczenia. Delikatne zlewamy odstały spirytus, który teraz ma około 60 % mocy. Na 1 kg owców pigwowca będziemy potrzebować ponadto 1 kg cukru. Oraz przyprawy: cynamon, goździki, skórkę pomarańczową czy suszony korzeń arcydzięgla. Owoce pigwowca kroimy na ósemki, usuwamy nasiona i układamy warstwami w słoju, przesypując cukrem, dolewamy 150 ml spirytusu i odstawiamy na 3 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści, dolewamy resztę spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nastaw przez filtr, do owców wsypujemy przyprawy i czekamy 3 tygodnie na drugi nastaw. Mieszamy, filtrujemy i butelkujemy.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama