Reklama
Czas na gęsinę
11 listopada w polskich restauracjach ruszy kolejna akcja \"Czas na gęsinę”, w ramach której restauratorzy wprowadzą do karty potrawy z tym smakowitym mięsem. Na zachętę podajemy przepis Artura Moroza na \"Eskalopki z piersi gęsiej serwowane z gruszką, borówką i rissotto z dynią”.
- 18.10.2013 15:09

Składniki: 2 piersi gęsie, 2 łyżki mąki, 100 ml oliwy, 100 g masła, 200 g ryżu do rissotto (najlepiej arborio, vialone lub bomba), 150 g dyni (doskonała będzie dynia hokkaido), 400 ml bulionu drobiowego, 4 gruszki, żurawina, sól i pieprz.
Wykonanie: obie piersi pokroić na 8 eskalopków wzdłuż włókien, następnie lekko rozbić, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie około 3-4 minuty z każdej strony. Serwować z rissotto z dynią, żurawiną i smażonymi na maśle gruszkami.
Formularz zgłoszeniowy dla restauracji, które chcą włączyć się do akcji, znajdziecie na stronie: czasnagesine.pl – zapraszamy.
Reklama













Komentarze